Бізнес заявив, що уряд своїм рішення змушує підприємства закриватися

Не всі підприємства зможуть імпортувати електроенергію, тому вони змушені будуть закриватися. Саме тому уряд закликають хоча б частково змінити свою постанову, яка гарантує підприємствам роботу без вимкнень світла

Ініціатива Кабміну щодо незастосування графіків відключень до підприємств, які імпортують 80% від свого споживання електроенергії, може мати серйозні наслідки для їхньої роботи, призводячи до численних проблем та втрати конкурентоздатності, заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах.

За його словами, підприємства, які не зможуть імпортувати електроенергію, не будуть захищені від примусових відключень, що негативно вплине на виробничі процеси. Крім того, імпорт електроенергії може бути дорожчим, ніж внутрішнє постачання, що збільшить витрати бізнесу і негативно вплине на їхню конкурентоспроможність та фінансову стабільність.

З огляду на це, позицією УСПП є необхідність підготовки програми залучення інвестицій для модернізації енергетичної інфраструктури спільно з урядом, енергогенеруючими компаніями, бізнес-асоціаціями, експертами та профільними інституціями. Це має позитивно вплинути на енергетичний сектор України у довгостроковій перспективі, відзначив Кінах.

Нагадаємо, що Кабмін ухвалив зміни до постанови, які зобов'язують промислові підприємства імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб, тоді як Укренерго гарантує постачання ще 20%. Проте бізнес різко виступив проти цієї ініціативи, оскільки ціна за доставку електроенергії через кордон суттєво зросте, і підприємствам буде простіше просто зупинитися, ніж імпортувати. Це може призвести до відтоку валюти та зниження доходів бюджету, який є єдиним джерелом фінансування ЗСУ. Бізнес готовий розглянути підвищення долі імпорту до 50%, але не більше, оскільки Україна наразі не має можливості імпортувати більше.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що дії уряду неминуче приведуть до інфляції, закриття підприємств та росту безробіття.