Ціни на будматеріали для утеплення будинку в Дніпрі завищили вдвічі: що купують дорожче

За умовами договору, замовник не може змінювати ціни, тож переплата може становити мільйони гривень

У Дніпрі провели тендер на утеплення фасаду будинку. Переможцем електронних торгів визнали ТОВ “БК Будкомплект Дизайн”. Департамент з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради має намір укласти угоду з товариством. Однак у кошторисі ціни на деякі будматеріали завищені, повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Dozorro.

Вартість контракту на утеплення фасаду будинку по вулиці Метробудівська, 4 може скласти 48 млн грн.

Товариство було єдиним учасником електронних торгів та запропонувало ціну лише на 0,32% нижчу від очікуваної вартості. Однак у підсумкові відомості ціни на деякі будівельні матеріали підрядник значно завищив.

Так, суміш Ceresit СT 190 Pro значиться в кошторисі за ціною по 36,48 грн/кг. Однак в мережах магазинів вартість вдвічі нижча - по 16,96 - 17,18 грн за кілограм.

Суміш Ceresit СT 190 у кошторисі вказана по 23,64 грн/кг, однак роздрібні мережі таку ж суміш пропонують по 18,76 грн/кг, така ж ціна і на офіційний сайт Ceresit.

Мінераловатний утеплювач Технофас Оптима щільністю 120 кг/куб.м та товщиною 50 мм, відповідно до кошторису, планують купити по 384 грн/кв.м. Роздрібні мережі такий товар пропонують за ціною від 214 грн/кв.м.

Однак це лише окремі товари у кошторисі, ціни деяких неможливо порівняти з ринковими, адже одна з найдорожчих і найбільших позицій вказана без детальних характеристик,

Також мінераловатний утеплювач Технофас планують купувати по 1 068 грн/кв.м (усі ціни вказано з ПДВ). Водночас у роздрібній мережі можна купити товар за 622-677 грн/кв.м. Переплата тільки на цій позиції може скласти 1,2 млн грн. Загальна переплата тільки на 8 позиціях може становити 2,8 млн грн.

Варто зазначити, що ціна договору тверда, замовник не зможе легко змінювати вартість матеріалів у процесі виконання робіт.

Щодо діяльності компанії, яка отримала тендер, то за даними Dozorro, її зареєстрували лише у вересні 2023 року. Компанія займалася дрібним ремонтом на у Дніпропетровській області, аз початку 2024 року отримала замовлень на 180 млн грн, з яких 118,6 мільйона надійшло від Департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради. Директором і власницею компанії є 71-річна Жигир Олена Григорівна.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки витратять на ремонт вулиць та тротуарів у Львові.