Ціни захмарні: чому взимку картопля подорожчає до 55 грн за кілограм

Історичне підвищення податків вплине на вартість картоплі

В Україні стрімко дорожчають продукти. Уже деякі цінники перевищують європейські, однак це ще не межа. Популярні серед українців продукти здорожчають в рази. Про цінові тенденції розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію Українського Радіо.

За словами експерта, картопля у роздрібних мережах цієї зими може коштувати 50-55 грн за кілограм. Він зазначив, що зараз на гуртовому ринку середня ціна продукту коливається в діапазоні 19-22 грн, а в магазинах – 30-35 грн за кілограм.

Вартість картоплі зросла через твердий ґрунт - така ситуація завадила повноцінно зібрати урожай. “Загалом це стосується більше Центральної та Східної України. Можливо на Західній не було дуже великих таких проблем, тому що там трохи інший клімат. Але в загальній картині ще фіксується те, що картопля в невеликих обсягах, але дозбираються, і це вплинуло на ціну”, - зазначив аналітик.

Однак, на його переконання, навіть коли урожай буде зібрано, це суттєво не знизить вартість картоплі.

“Ми входимо в той період, коли нас чекає історичне підвищення податків, плюс дорожчає пальне, що вплине на логістику, перевезення до кінцевого споживача тощо. Тому якогось суттєвого зниження цін, на жаль, не буде”, - прогнозує експерт.

Щодо інших овочів, то цибулі на ринку достатньо, а вартість моркви коливатиметься між цибулю і картоплею.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що експерти прогнозували в Україні дефіцит картоплі через складні погодні умови.