Гетманцев розповів, коли українцям чекати підвищення податків

Гетманцев анонсував радикальне підвищення податків

В Україні незабаром можуть бути запроваджені нові заходи щодо збільшення податкових ставок, включаючи військовий збір. Про це повідомив Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та податкової політики. За його словами, пропозиції, які найближчим часом очікується подати уряду, можуть бути "досить радикальними".

"І незважаючи на те, що ситуація досить серйозна, очікуємо на такі пропозиції найближчим часом. Якими будуть ці пропозиції, я не готовий говорити, але розумію, що вони будуть досить радикальними", - сказав Гетманцев.

Гетьманцев наголосив, що збільшення податків обумовлено суттєвим недофінансуванням військових витрат, яке вимірюється сотнями мільярдів гривень.

“Ми з вами неодноразово чули від міністра фінансів, міністра оборони інформацію про те, що у бюджеті є певне недофінансування військових видатків. Це недофінансування вимірюється сотнями мільярдів гривень. Це дуже великі гроші, які не можна акумулювати точковими рішеннями або, скажімо, за рахунок детінізації навіть тому, що ресурс від детінізації вже використовується. Ми вже маємо перевиконання бюджету, але цей ресурс не можна порівняти з тими потребами, які є”, – сказав Гетманцев.

Не менш важливим є питання Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЕСВ), розміри якого залишаться без змін влітку 2024 року. Мінімальний розмір ЄСВ становитиме 22% від мінімальної зарплати, що дорівнює 1760 гривень на місяць, а максимальний — 22% від 15 мінімальних зарплат, чи 26 400 гривень.

Щодо Єдиного податку, він для 1 та 2 груп ФОП залежить від мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб. ФОП 1 групи платять 10% від прожиткового мінімуму, що становить 302,80 гривень, а ФОП 2 групи – 20% від мінімальної зарплати, або 1600 гривень. Для ФОП 3 групи ставку податку зафіксовано на рівні 2023 року.