На українців може чекати гіперінфляція: які рішення уряду вдарять по кожному

Податок з обороту, який планує ввести уряд, буде провокувати гіперінфляцію в Україні

Віце-президент світової організації бізнесу ICC Ukraine Дмитро Олексієнко висловив в ефірі "Еспресо" занепокоєння щодо можливого підвищення податків, зокрема введення податку на оборот, що може спричинити інфляцію та навіть гіперінфляцію.

За його інформацією, наразі не планується підвищення ПДВ, проте передбачається збільшення військового збору, який охоплюватиме всі сфери економіки. Окрім того, каже експерт, додатково вводиться 1% податку від обороту, що буде частиною військового збору і стосуватиметься всіх доходів.

"Це фактично призведе до інфляції, а за деякими оцінками економістів і до гіперінфляції. Тобто, кожна компанія змушена буде платити 1% від своїх доходів у бюджет держави. Відповідно це призведе до зростання цін", - пояснив Олексієнко.

Експерт також зазначив, що збільшення військового збору може спричинити зниження рівня офіційного працевлаштування.

"З 1,5% до 5% зростає військовий збір на заробітну плату найманих робітників. Це призведе до подальшого відходу бізнесу в тінь та зниження офіційного працевлаштування. Таким чином надходжень до бюджету не буде. Також наші урядовці планують збільшити військовий збір до 15% за продаж нового авто. Зараз нових автомобілів у салонах вже просто майже не залишилось. Тобто, ринок йде в тінь", - додав він.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Україні готують масштабне підвищення податків, говорячи про те, що бюджет порожній і необхідні гроші на фінансування армії та військових. Втім, нардеп Ярослав Железняк запевняє, якщо полізти в Бюджет і трохи подумати, де забрати кошти, то від більшості абсолютно непотрібних і складних в адмініструванні ідей можна спокійно відмовитись.