НБУ вперше назвав причини високого попиту на валюту та зростання курсу долара

У червні чистий продаж іноземної валюти склав 3,0 млрд доларів

Ситуація на валютному ринку у червні залишалася контрольованою. В умовах дотримання НБУ принципів керованої гнучкості обмінний курс гривні рухався під впливом ринкових факторів як у бік ослаблення, так і зміцнення, девальвувавши в середньому за місяць. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

Різниця між готівковим та офіційним курсами знаходилася у прийнятних межах і не перевищувала 1,3%, зазначили в НБУ.

За інформацією Нацбанку, основними чинниками посилення попиту на іноземну валюту в цей період були: збереження високої інтенсивності видатків бюджету, активізація закупівель пального компаніями ПЕК перед потенційним підвищенням акцизного податку та імпорт електроенергії через втрату низки генеруючих потужностей,

здійснення бізнесом операцій, дозволених у рамках травневої лібералізації.

"З огляду на збереження структурного дефіциту іноземної валюти інтервенції НБУ і надалі залишаються основним балансуючим механізмом на валютному ринку - у червні чистий продаж іноземної валюти склав 3,0 млрд доларів", - йдеться в огляді.

У цьому ж огляді НБУ зазначив, що підприємства в Україні зазнають нестачі робочої сили, яка чинить тиск на зарплати у приватному секторі у бік збільшення.

"Разом із підвищенням соціальних виплат та низькою інфляцією це сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення", - йдеться в огляді.

За розрахунками НБУ, у червні середня зарплата в резюме зросла до 20,5 тисячі гривень, у вакансіях - до 19,5 тисячі гривень.

Читайте також на порталі "Коментарі" - з початком літа гривня продовжила відносне просідання щодо долара. На що чекати з липня? Які чинники вплинуть на зміцнення чи ослаблення нацвалюти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.