Продати генератори: "Укренерго" може заробляти на відключені світла

«Укренерго», за інформацією джерела видання «Комерсант Український» могло вступити у змову із продавцями генераторів, які розраховують їх реалізувати насамперед у столиці та Київській області, через платоспроможність мешканців

Відключення електроенергії в столиці та Київській області, крім економії електроенергії, можуть мати ще й цілком конкретні бізнес цілі. Як відзначають джерела редакції Комерсант Український, які наближені до "Укренерго", нові графіки відключень повʼязані не лише з пошкодженнями агресором енергогенеруючої інфраструктури.

Хоча графіки відключення світла у кожному регіоні країни – різні, але найбільше годин без світла припадає на Київ та Київську область. Як відзначає співрозмовник видання, така логіка дій "Укренерго", може мати своє обґрунтування.

По-перше, у Києві та області висока густота населення та досить активний електорат, який може відчувати емоційне розчарування, втому та спад електоральних симпатій до влади через постійні відключення електроенергії. За словами співрозмовника видання, чиновники прекрасно розуміють негативні наслідки для рейтингів влади у звʼязку з відсутністю світла.

"Вони якраз це розуміють краще, ніж що робити задля захисту енергетичної інфраструктури. Пан Кудрицький в цьому плані дуже прорахована людина", -
відзначив співрозмовник видання.

По-друге, між НЕК "Укренерго" в особі її очільника та бізнесом буцімто уже давно існують негласні домовленості стосовно необхідності продажу значної кількості генераторів. Йдеться не лише про завезені в Україну під час минулих блекаутів, але й про ті, що будуть зараз знову імпортувати в Україну.

"Столичний регіон, до всього, вважається ще й таким, що демонструє досить високу купівельну спроможність. Відповідно, план на продажі генераторів "намальований" дуже амбітний",
– зауважує співрозмовник редакції.

При цьому буквально вчора голова уряду Денис Шмигаль анонсував про повернення податкових пільг на імпорт генераторів та обладнання для енергетики. А перед цим кроком голова "Укренерго" Володимир Кудрицький закликав українців зробити все для того, щоб забезпечити себе електроенергією самостійно, адже проблеми зі світлом будуть тривалими, адже відновлення зруйнованих РФ електростанцій займе дуже багато часу.

При цьому, як стверджує видання із посиланням на джерела, наближені до "Укренерго", Кудрицький "домовився з бізнесменами, які закупили велику кількість генераторів раніше, і зараз будуть реалізовувати їх з приємною маржею. Саме тому видання припустило, що відключення електроенергії будуть продовжуватися і далі.

Окрім того, у бізнес-колах інформацію про ймовірні комерційні цілі вибіркових відключень світла редакції прокоментували “як цілком логічну”, зважаючи, що тіньові змови зацікавленого бізнесу та певного кола чиновників з держустанов – досить поширене явище, особливо в пострадянських країнах.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що підвищення тарифу на світло назвали диверсією.