Рейтинг країн із найбільшою різницею у доходах між багатими та бідними

Індекс нерівності показує різницю у доходах між бідними та багатими в країні.

Південна Африка, Бразилія та ОАЕ очолюють рейтинг країн з найбільшим індексом нерівності у доходах серед населення. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на звіт UBS Global Wealth Report 2024, який був складений на основі індексу Джині.

Індекс Джині (індекс нерівності або індекс справедливості) — це показник, який використовується для вимірювання рівня нерівності розподілу доходів або багатства в певній країні чи регіоні. Якщо індекс дорівнює нулю – це означає повну рівність, тобто всі мають однакове багатство. Якщо коефіцієнт 100 - це повну нерівність, коли одна людина володіє всім багатством, а всі інші не мають нічого.

Наприклад, у країнах з високим рівнем соціальної рівності, таких як країни Північної Європи, індекс Джині зазвичай коливається в межах 25-30. Водночас у країнах з високою економічною нерівністю, як-от деякі латиноамериканські або африканські країни, індекс Джині може перевищувати 50.

10 країн з найбільшою різницею у доходах між багатими та бідними:

  1. - Південна Африка – 82
  2. - Бразилія – 81
  3. - ОАЕ – 77
  4. - Саудівська Аравія – 77
  5. - Швеція – 75
  6. - США – 75
  7. - Індія – 73
  8. - Мексика – 72
  9. - Сінгапур – 70
  10. - Індонезія – 68

Україна має індекс Джині на рівні 25,6 бала, що дозволяє їй бути однією з десяти країн світу з найменшою нерівністю багатства.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про найбідніші країни Європи та яке місце у цьому рейтингу зайняла Україна.

Також "Коментарі" писали про рейтинг найкорумпованіших країн світу у 2023 році. Чи потрапила до списку Україна.