Що буде з курсом у жовтні: чому українці скуповують долар

Коливання курсу напряму прив'язані до макрофінансової допомоги нам від західних партнерів

У другій декаді вересня тенденція до зростання курсу долара продовжилась. Що чекати у жовтні? Які цифри побачимо в обмінниках? Чому українці продовжують скуповувати валюту? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

До попиту на готівковий долар призвела низка факторів

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зазначив, що наразі дійсно спостерігається тенденція до того, що курс долара підвищується, але вона не є якоюсь критичною. Зараз не відбувається чогось надзвичайного.

"Тенденція до підвищення курсу долара розпочалася ще, коли були оприлюднені прогнози щодо курсу долара до гривні на 1 січня 2025 року. Вже тоді він виходив за 41 грн за долар. І це було підкріплено прогнозами восени, що буде з курсом у 2025 році, що буде на 1 січня 2026 року. Тобто всі ці моменти фактично підстігнули цю тенденцію, вони її фактично законсервували, зробили такою що не можна досягти зворотнього ефекту, щоб долар дешевшав. Загалом ті тенденції, які відбуваються в країні призводять до того, що багато громадян забирають свої депозити з банків в гривні, переводять їх в долари і, умовно кажучи, зберігають долар десь там вдома під матрацом. До цього призвела і податкова реформа коли збільшується податок, що, в свою чергу, чіпляє відсотки і по депозиту. Сюди ж можна віднести перспективи зростання тарифів на електроенергію і різного роду обмеження щодо сплати з українських кредитних карток за межами України, які час від часу вводяться", – зазначив експерт.

Олексій Плотніков зауважив, політика держави і політика, в першу чергу, Нацбанку щодо обмежень використання безготівкової гривні призводить до того, що збільшується попит на готівковий долар. Враховуючи всю цю сукупність чинників ми маємо те, що збільшується курс долара і збільшується попит на готівковий долар.

Тенденції до кінця цього року – плюс-мінус курс 42 грн за долар

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що є сенс орієнтуватися на контрольні цифри держбюджету, є сенс орієнтуватися на бюджетну декларацію та прогноз на майбутній рік.

"На сьогоднішній момент все досить чітко збігається. Тобто, іншими словами, поки що з того, що ми можемо бачити, тенденції до кінця цього року – плюс-мінус курс 42 грн за долар. Середньорічний курс на наступний рік – 45 грн за долар. Це означає, що починаємо 42, а закінчуємо 47,5. Усередині там динаміка, зрушення, трохи більше, трохи менше. Це суто спекулятивне. Йдеться про тренд, а вже чим він супроводжуватиметься посиленням чи ослабленням – це не принципово. Головне розуміти загальний тренд", – каже Олег Пендзин.

Щодо тенденції з купівлею українцями доларів, то, на думку економіста, якщо люди хочуть заробити, то набагато вигідніше вкладати гроші в ОВДП.

"Тобто, якщо ми беремо гривневі облігації, які звільнені від оподаткування, то по грошах виходить вигідніше, ніж вкладати у валюту. Тому що на сьогоднішній день ви валюту нікуди не подінете. У кращому випадку ви її обміняєте і покладете собі в сейф або в сорочку, тому що банки дають смішні річні. Валютні облігації теж вкрай маленькі за прибутковістю, а прибутковість ОВДП дуже хороша і вона якраз повністю перекриває це очікуване зростання курсу", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

Підбиваючи підсумки розмови про прогноз курсу Олег Пендзин підкреслив, що такий прогноз, як він озвучив, має здійснитися, якщо не буде якогось форс-мажору. Але, якщо буде форс-мажор із поставками нам від західних партнерів макрофінансової допомоги чи ще якісь проблеми, то, звичайно ж, курс змінюватиметься.

Читайте також на порталі "Коментарі" - обвал курсу: скільки коштує долар та євро в банках України.