Скільки ФОП має сплатити за бронь від мобілізації: деталі законопроекту

Стало відомо, скільки фізична особа підприємець має заплатити, щоб попасти під критерії економічного бронювання

Фізична особа-підприємець, яка хоче забронювати свого працівника, повинна мати дохід не менше ніж 61,2 тисячі гривень на місяць та сплачувати військовий збір у розмірі 20,4 тисячі гривень за кожного заброньованого працівника. Зокрема, такі вимоги містяться в зареєстрованих у Верховній Раді законопроектах щодо економічного бронювання працівників українських підприємств.

Так, згідно з інформацією парламентського порталу, законопроекти "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки" (№ 11331) та "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних" (№ 11332) направлені на розгляд профільного комітету.

Законопроект № 11332 пропонує запровадження спеціального збору за бронювання військовозобов’язаних, включаючи фізичних осіб-підприємців та/або їхніх працівників, а також працівників підприємств, установ і організацій. Метою цього збору є створення прозорого механізму бронювання та збільшення надходжень до державного бюджету на потреби безпеки та оборони.

Розмір щомісячного спеціального збору визначено у 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20,4 тис. грн), що відповідає мінімальному грошовому забезпеченню військовослужбовців Збройних Сил України.

Законопроект № 11331 передбачає зміни до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо організації та порядку бронювання військовозобов’язаних. Зокрема, бронюванню підлягають працівники суб’єктів господарювання, які щомісячно сплачують збір за кожного заброньованого працівника і не мають заборгованостей з виплати заробітної плати та податків.

Фізична особа-підприємець та/або її працівники мають право на бронювання за умови, що дохід ФОПа протягом календарного місяця становить не менше трьохкратного розміру збору за бронювання (тобто 61,2 тис. грн).

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Верховній Раді підтримують бронювання ФОПів.