Стало відомо, чому гостро не вистачає грошей на армію і зарплати військовим

На початку року, відчуваючи дефіцит боєприпасів, уряд витратив на імпорт озброєнь більше грошей, ніж закладав у бюджет

Українці не можуть уникнути підвищення податків, заявив фінансист Сергій Фурса. Більше того, за його словами, в Україні з початку війни склалося унікальна ситуація - досі не було підвищено податків.

"На початку війни навіть робилися податкові пільги. І це вперше трапилось у історії людства. Коли країна перебуває у війні, причому такий масштабній війні, яка зачіпає всю твою територію і потребує мобілізації, а в країні не підвищуються податки. Так не буває. Бо війна це дорого. Дуже дорого. І завжди супроводжується підвищенням податків. Навіть в Росії зараз спостерігається найбільше в історії зростання податків. Хоча ми всі звикли вірити, що у Росії є якийсь нескінчені ресурси", - заявив Фурса.

Втім, за його словами, в Україні сталося диво завдяки грошам наших західних партнерів.

"І люди стали сприймати це як даність. Що можна мати війну і низьку інфляцію. Що можна мати війну і економіку в тилу, яка майже не відрізняється від того, що було до війни. Що можна мати війну і не мати підвищення податків. Аномалія стала сприйматися як норма. І тому коли настав час підвищувати податки, то суспільство виявилось до цього не готовим. Хоча, наприклад, якби такі кроки були зроблені в перші тижні війни, вони були б сприйняті з розумінням", - заявив експерт.

За його словами, час підвищувати податки настав, оскільки не вистачає грошей на армію.

"На початку року, відчуваючи дефіцит боєприпасів, уряд витратив на імпорт озброєнь більше грошей, ніж закладав у бюджет. І тепер стикнувся з проблемою, що грошей може не вистачити навіть на зарплати військовим. Навряд чи країна, яка перебуває у стані війни, може собі це дозволити, аргументуючи це тим, що це зашкодить бізнесу в тилу", - заявив Фурса.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чому Кабмін готує велике підвищення податків.