Стало відомо, за яких умов ріст податків не викличе спротив у суспільстві

На час війни мають бути одні податки для всіх, без пільг, які породжують спекуляції вважає політолог Віктор Таран

Кабмін готує пропозиції щодо підвищення певних податків, і це викликало нову хвилю зради у суспільстві, відзначає політолог Віктор Таран.

На його думку, найбільший спротив у суспільстві ця ініціатива викликає не тому, що люди не хочуть платити податки, а тому, що вони на третій рік війни не відчувають справедливості у цьому питанні у відношенні держави до всіх гравців ринку.

"Ми постійно чуємо скандали довкола того, що хтось платить податки, а хтось продовжує працювати у сірій зоні. Ще гірше, коли доходить інформація, що дуже часто ці ініціативи призводять до того, що відбувається банальний перерозподіл ринку на користь тих чи інших гравців",
- відзначає експерт.

Тому, на його думку, для того, аби суспільство сприйняло все адекватно, треба вводити одні правила для всіх, щонайменше – на період війни.

"Це стосується однакових ставок оподаткування без пільг та преференцій, заборона доступу до азартних ігор в Україні, покарання за рейдерство та незаконні судові рішення. Тільки однакові правила для всіх дозволять нормально сприймати непопулярні рішення влади. Сподіваюсь, так і буде, і однакові правила для всіх нарешті запрацюють",
- відзначив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Україні можуть підвищити військовий збір з 1,5% до 5% і поширити його на ФОПів (що збільшить їхнє податкове навантаження вдвічі), а також підвищити ПДВ із нинішніх 20% до 22-23%. Про це пише Forbes з посиланням на джерела у Верховній Раді та Кабміні. Голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев підтвердив, що влада планує підвищити деякі податки.