Українці отримають менші зарплати у жовтні: у ВР пояснили ситуацію

Завдяки новому військовому податку українці отримають менші зарплати.

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що закон про підвищення податків та військового збору набере чинності після 15 жовтня. Однак, за словами нардепа, українці змушені будуть платити підвищені податки за весь місяць і отримають у жовтні менші зарплати.

Ярослав Железняк розповів, що під час обговорення в робочій групі було ухвалено рішення про вирахування підвищеного військового збору. За його словами, закон набере чинності після 15 жовтня, але військовий збір з 1,5% до 5% піднімуть "заднім числом" з 1 жовтня.

Народний депутат пояснює, що при отриманні авансу у жовтні з нього буде вирахуваний старий військовий податок на рівні 1,5%. Однак коли вже прийде зарплата за жовтень з неї буде віднято підвищений військовий збір на рівні 5%, а також додатково вирахувані кошти з авансу, який був отриманий до підняття закону.

"Мінфін пропонує просто забрати ці гроші при виплаті зарплати. Тобто десь в кінці цього місяця людям зарплата прийде мало того, що вже менше на -3,5% підвищення військового збору, так і ще мінус ті гроші з авансу", - пише Железняк.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про зарплати у державному секторі. Найбільше отримують посадовці з Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Середня зарплата тут сягає 111,9 тис. гривень.

Також "Коментарі" писали про міністра освіти і науки Оксена Лісового, який розповів, що середні зарплати український вчителів становлять близько 12 тис. гривень. За його словами, підвищення зарплат залежить від бюджетних коштів, які нині спрямовані на оборону країни.