Верховна Рада підняла акциз на паливо: експерти насторожили прогнозом

ВР підняла акциз на паливо, щоб залучити більше грошей в бюджет. Проте, експерти вважають, що від таких дій потерпатимуть всі, в тому числі і армія

Верховна Рада ухвалила законопроект про підвищення ставок акцизного податку на пальне до мінімального рівня, який встановлено в Європейському союзі, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Як відзначено у пояснювальній записці, метою цього законопроекту є поступове збільшення ставок акцизного податку на пальне до мінімального рівня, який встановлений в ЄС.

Зазначається, що депутати пропонують наступні ставки акцизного податку на пальне: бензин - 359 євро за 1000 л.; дизельне пальне - 330 євро за 1000 л.; скраплений газ - 70 євро за 1000 л.

Планується, що перше підвищення повинне відбутися у липні. Очікується, що розмір акцизів на бензин буде збільшено до 359 євро за 1000 л (+68,1%), на ДП – до 330 євро за 1000 л (у 2,36 рази), а на пропан-бутан (LPG, автогаз) – до 277,00 євро за 1000 л (у 5,32 разів).

При цьому як вважає керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Андрій Забловський, подорожчання бензину та дизпалива, яке ініціює Кабмін, у короткостроковій перспективі дасть ефект і забезпечить збільшення надходжень до бюджету. Але, підкреслив експерт, у довгостроковій це призведе до зменшення надходжень, тому що зростуть обсяги тіньового ринку та "бодяжного" пального.

"Якщо ми не вирішимо питання з тіньовим ринком, зокрема з ринком бодяжного пального, але підвищимо акцизи, до чого це призведе? До подальшої тінізації ринку і зростання кількості тих сірих або тіньових НПЗ, які будуть продавати дешевше, але неякісне пальне",
- підкреслив експерт.

За його словами, від таких дій постраждає як держава, так і споживачі. При цьому, додає експерт, мова також іде про сектор оборони, адже це неякісне пальне в тому числі буде постачатися для потреб армії.

При цьому експерт підкреслив, що подорожчання пального не є необхідним у нинішніх умовах. Переговорна позиція дозволяє Україні зараз, у тому числі і в переговорах з Європейським Союзом, показати, що ми не отримаємо від підвищення акцизів потрібного ефекту, підкреслив Забловський. За його словами, армію фінансувати потрібно, проте не шляхом розбалансування системи.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, наскільки необхідним є підвищення акцизу на паливо.