Влада знову вирішила тиснути, стригти і обскубувати: що не так із принципом "воюй або працюй"

Закручування податкових гайок ніколи не було ефективним засобом виведення економіки з тіні

Голова уряду Денис Шмигаль заявив про важливості запровадження принципу "воюй або працюй". Втім, його критикує експерт у сфері соціальної політики Андрій Павловський. За його словами, коли прем’єр говорить про запровадження цього принципу, він не бере до уваги, що українці не повертаються на батьківщину від страху перед податковими санкціями.

"Закручування податкових гайок ніколи не було і не буде ефективним засобом повернення біженців чи виведення економіки з тіні. Перш ніж вимагати від людей "платити податки тут", потрібно створити реальні умови, за яких працюватиме в Україні усвідомлений вибір", - підкреслив Павловський.

На його думку, податковий тиск, не підкріплений реальними соціальними гарантіями та економічними стимулами, лише посилює проблему.

"Повернення людей вимагає створення безпечного та стабільного середовища, де працюючі громадяни будуть впевнені у завтрашньому дні, де вони зможуть не лише заробляти, а й бачити майбутнє для своїх сімей. Збільшення робочих місць – це чудово, але що це за робочі місця? Це питання якості, а не кількості", - сказав Павловський.

Експерт підкреслив, що детінізація економіки — важливе завдання, але її рішення не може зводитися до простого фіскального навантаження. Потрібно враховувати, що багато хто з тих, хто працює "в тіні", робить це не зі своєї волі, а через відсутність альтернатив, додав він.

На думку Павловського, справжнє економічне відродження потребує системного підходу, а не поверхових заходів, спрямованих на те, щоб затягнути податковий зашморг на шиї у тих, хто й так ледве зводить кінці з кінцями.

"На жаль, влада вирішила йти звичним примітивним шляхом — тиснути, стригти та обскубувати… Замість створення умов для зростання та розвитку, людей продовжують душити податковим пресом. Це не шлях до процвітання України", - підсумував експерт.

Нагадаємо портал "Коментарі" розповідав, що Денис Шмигаль повідомив про введення принципу "воюй або працюй", що передбачає запровадження низки заходів, які виведуть ринок праці із тіні. Це важливий момент для збільшення кількості робочих місць і підвищення середніх зарплат у галузях та наповнення бюджету, відзначив голова уряду.