Власник "УП" Фіала фінансує українські медіа, а його компанії в Криму платять податки в РФ: ЗМІ

Група компаній Arricano Томаша Фіали у 2022 році працювала з ТЦ в Києві, Сімферополі, Запоріжжі та Кривому Розі

Чеський бізнесмен Томаш Фіала фінансово підтримує одночасно і Україну, і Росію. Про це повідомляє видання “Українські новини”, інформує портал “Коментарі”.

Томаш Фіала, власник інтернет-видання "Українська правда", фінансує медіа в Україні, а його компанії в Криму, після анексії півострова, продовжують працювати на тимчасово окупованій території та сплачувати податки до бюджету РФ.

“Такі дії можна розцінювати, як пособництво державі-агресору, а це вже ст. 111-2 Кримінального кодексу. Томаш Фіала є кінцевим бенефіціаром групи компаній Arricano”, - повідомляє видання.

Про те, що група компаній продовжила діяльність в окупованому Сімферополі навіть у 2022 році, свідчать звіти Arricano Real Estate Plc (зареєстрована на Кіпрі), опубліковані на Лондонській фондовій біржі Interim Statement.

У звіті зазначається, що станом на 30 червня 2022 року група працює з торговими центрами в Києві, Сімферополі, Запоріжжі та Кривому Розі. Тобто функціональною валютою компанії є американський долар, українська гривня та російський рубль. У звіті також вказуються особливості податкової системи РФ, які діють при веденні бізнесу.

Так, за даними ЗМІ, до складу групи Arricano входить ТОВ "Вояж-Крим". Ця компанія була замовником будівництва другої черги торгово-розважального комплексу "Південна Галерея" у Сімферополі, відкритого у 2014 році. Після анексії півострова була проведена перереєстрація компанії згідно з законодавством РФ (ІНН 9102055630) та внесена на облік до федеральної податкової служби РФ. Після проведення юридичних процедур компанія почала сплачувати податки до РФ.

“І навіть після повномасштабного вторгнення Росії в Україну кіпрська компанія Фіали продовжувала відраховувати кошти в російський бюджет, які йшли на фінансування війни та виготовлення зброї, і водночас на функціонування медіахолдингу в Україні – NV, "УП" тощо”, - пише видання.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що в УП заявили про тиск з боку Офісу президента. Детальніше про заяву головної редакторки "Української правди" Севгіль Мусаєвої читайте за посиланням.