Шокуюча інформація про те, на чому почали економити українці

Українці, які традиційно ніколи не економили на їжі, почали шукати дешевші продукти

Економіст Олег Пендзин прокоментував зростання цін на продукти в Україні, звернувши увагу на дисбаланс між подорожчанням різних товарів.

"Що значить "стрімко ростуть"? Домашня ковбаса за рік подорожчала на приблизно 6%, сало – на 2,5%, твердий і м’який сир – на 9-12%. Це "стрімко"? Ні. Щоправда, морква у нас подорожчала на 350%, буряк – на 200%, картопля – на 70%. У нас борщовий набір за рік подорожчав на 150%", - відзначив експерт.

Пендзин підкреслив, що в Україні продовольча корзина має цікавий розподіл на преміум-сегмент (дорогі продукти: м’ясо, молочні вироби, риба) та дешевий сегмент (овочі, хліб, крупи, макарони). За його словами, зменшення доходів українців призводить до того, що навіть середній клас, який раніше не економив на харчуванні, тепер змушений це робити. Згідно з опитуванням Центру Разумкова, 46% українців почали шукати дешевші продукти.

За словами економіста, через падіння реальних доходів середній клас поступово переходить на овочі та хліб, які традиційно споживають малозабезпечені громадяни. Це створює додатковий попит на дешевий сегмент, який, своєю чергою, посилюється неврожаєм минулого року, що призводить до стрімкого зростання цін на овочі.

У той же час, ціни на дорогі продукти, які втрачають попит через відсутність грошей у населення, зростають повільніше. Так, домашня ковбаса подорожчала на 6% за рік, тоді як загальна інфляція склала 14,6%. Сало додало у ціні лише 2,5%.

Економіст також зазначив, що в кінці травня та на початку червня на ринок почнуть надходити овочі з відкритого ґрунту, що спричинить зниження цін. Уже зараз фіксується здешевлення огірків і помідорів завдяки врожаю з теплиць, закладених у січні. Згодом, коли з’являться овочі з відкритого ґрунту, ціни знизяться ще більше.

Літо традиційно вважається дефляційним періодом, оскільки українці переходять на свіжі сезонні продукти. Однак ситуація з картоплею залишається складною. Через неврожай 2023 року перший імпорт молодої картоплі у 2024-2025 маркетинговому році прибув лише в листопаді, а не навесні, як зазвичай. Це спричинило зростання цін, яке зробило рентабельним ввезення картоплі навіть з Іспанії.

Пендзин також відзначив, що високі ціни на м’ясо поступово знижують попит, що може стримувати їхнє подальше зростання. Через стагнацію доходів населення та зменшення попиту на преміум-продукти, м’ясо дорожчає значно повільніше, ніж загальна інфляція.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що ціни на сало сягнули історичного максимуму – 280 грн/кг. за окремі сорти.