Головна Новини Фінанси 2024 Обсяги розкрадання бюджетних коштів вражають: що допоможе зменшити "апетити" посадовців
commentss НОВИНИ Всі новини

Обсяги розкрадання бюджетних коштів вражають: що допоможе зменшити "апетити" посадовців

Розкрадання коштів на будівництві метро на Виноградар лише один епізод непомірного апетиту посадовців

сьогодні, 14:45
Поділіться публікацією:

У Держаудитслужбі розповіли про схеми розтрати коштів, які були виділені на будівництво метро на Виноградар. Загалом через “бізнес-схеми” вартість будівництва метро збільшилась на 8 млрд грн. 

Обсяги розкрадання бюджетних коштів вражають: що допоможе зменшити "апетити" посадовців

Ілюстративне фото

Отримавши у 2018-2019 роках авансові платежі з бюджету у розмірі 2,59 млрд грн “Київметробуд” використовував ці гроші не за призначенням. Будівництво метро не продовжили. Натомість підрядник розмістив частину перерахованих від КП “Київський метрополітен” коштів на депозитах. Зокрема, у 2019 році “Київметробуд” поклав 1,7 млрд грн на банківські рахунки у ПАТ АБ “Укргазбанк”.

Також протягом 2018-2019 років бюджетні кошти витрачали на оплату різних аудиторських, юридичних, консультаційних послуг, страхування фінансових ризиків, надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги іншій юридичній особі тощо. А на будівництво коштів майже не витрачали. 

Однак у грудні 2019 року “Київський метрополітен” у грудні 2019 року перерахував підряднику ще додатково 1,41 млрд грн. З яких було освоєно лише 44,1 млн грн. Як результат – майже 4 млрд грн перетворилися у прострочену заборгованість.

Така ситуація спостерігається не тільки в окремих випадках. Фактично вона має системний характер. 

Народний депутат України Олексій Кучеренко прокоментував приклад масштабного розкрадання бюджетних коштів та розповів, як цьому можна завадити. 

Він переконаний, що поки українці не зрозуміють принциповість свого конституційного права на аудит публічних фінансів та публічної влади — країна буде залишатися абсолютно неспроможною та неефективною.

“Ані президент, ані Кабмін, ані ОМС, ані жодне державне підприємство — особливо “Нафтогаз”, “Енергоатом”, “Укренерго”, “Центренерго”, “Укрнафта” тощо не хочуть аудиту. Саме тому вони все роблять щоби приховати його результати в будь-який спосіб, щоби не допустити його в принципі”,  — зазначив нардеп.

На його переконання, ключовим елементом суспільного життя має стати постійний та неупереджений аудит діяльності влади.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про цинічне розкрадання на будівництві фортифікацій. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини