Прощавай рубль: яке рішення щодо нацвалюти РФ готує НБУ

НБУ планує відмовитись від розрахунку офіційного курсу гривні до рубля

Національний банк України планує змінити підходи до розрахунків та оприлюднення індикаторів валютного ринку. Як передає портал "Коментарі", проект рішення розміщено на сайті регулятора.

Зокрема, планується відмовитися від розрахунку офіційного курсу гривні до російського та білоруського рубля, а також деяких інших валют.

НБУ планує встановлювати офіційний курс для 44, а не 57 валют. Залишать ті валюти, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями, зокрема валюти країн-членів Євросоюзу, а також іноземні валюти тих країн, які забезпечували щонайменше 95% товарообігу з Україною за 2023 рік.

З переліку виключать валюти: росії (рубль), Білорусі (білоруський рубль), Алжиру (алжирський динар), Вірменії (вірменський драм), Бразилії (реал), Домініканської Республіки (песо), Іраку (іракський динар), Ірану (ріал), Лівану (ліванський фут), Марокко (дирхам), Киргизстану (сом), Таджикистану (сомоні), Тунісу (туніський динар).

Список планують переглядати раз на три роки.

Читайте також на порталі "Коментарі" - це ще не межа: НБУ назвав причини стрімкого подорожчання продуктів.

Також видання "Коментарі" повідомляло - Національний банк України трохи більше року тому відмовився від фіксованого офіційного курсу гривні до долара. У результаті після того, як національну валюту відпустили фактично у "вільне плавання" долар подорожчав щодо гривні майже на 13%. Голова НБУ Андрій Пишний у Facebook пояснив, чому так сталося.

Глава НБУ визнав, що далеко не всі українці з розумінням віднесуться до такого стрімкого зростання долара. Адже за підсумками року керованої гнучкості люди в першу чергу враховуватимуть показник девальвації офіційного курсу. А офіційний курс гривні до долара послабшав майже на 13%.