Головна Статті Фінанси 2024 Біткоїн продовжує бити рекорди: чи варто очікувати у 2024 році падіння ціни криптовалюти?
commentss Cтатті Всі новини

Біткоїн продовжує бити рекорди: чи варто очікувати у 2024 році падіння ціни криптовалюти?

Біткоїн також розглядається в якості інфляційного хеджування, як і золото

8 квітня 2024, 06:40
Поділіться публікацією:

Біткоїн, наріжний камінь сучасного криптовалютного ринку, досяг нового рекордного значення більш ніж через 2 роки після свого попереднього піку. На початку березня цього року цифровий актив подолав свій попередній рекорд, досягнутий у листопаді 2021 року на позначці трохи нижче 69 000 доларів, та за кілька днів перетнув психологічну позначку у 70 000 доларів.

 Біткоїн продовжує бити рекорди: чи варто очікувати у 2024 році падіння ціни криптовалюти?

Біткоїн продовжує бити рекорди (фото з відкритих джерел)

Зараз капіталізація біткоїна складає близько $1,3 трлн, або біля 50% від загального ринку криптовалют, який дорівнює $2,6 трлн. Розглянемо фактори, що стоять за його нещодавнім зростанням.

Чому біткоїн став таким популярним?

Ключовим аспектом привабливості біткоїна є його антирегуляторна позиція — можливість здійснювати фінансові транзакції без нагляду фінансової установи, яка б контролювала процес і стягувала комісію. Тім Свонсон, експерт криптовалютної індустрії, описав його як стійку до регулювання цифрову готівку.

Криптовалюта також виграла від низьких процентних ставок — довготривалої економічної тенденції після фінансової кризи 2008 року, яка підштовхнула деяких інвесторів до більш ризикованих активів у пошуках кращої фінансової віддачі.

Біткоїн також розглядається в якості інфляційного хеджування, як і золото. Це означає, що він не може бути знецінений центральним банком, який надрукує його більше, оскільки біткоїн розроблений таким чином, щоб мати обмежену кількість випущених одиниць — 21 мільйон, якщо бути точним.

Керол Александер, професор фінансів у бізнес-школі Сассекського університету, стверджує, що люди помиляються, розглядаючи біткоїн як притулок від волатильності ринку та інфляції, подібний до золота.

"Як і золото, біткоїн вважався "некорельованим" з фондовими ринками, але це занадто волатильний актив, щоб вважати його таким", — констатує експерт.

І, очевидно, поведінка біткоїна в різні моменти його короткого існування також привернула увагу людей, яких приваблює реклама навколо його надприбутків.

Так, створена у 2009 році, ціна першої у світі криптовалюти вперше почала зростати через рік, досягнувши близько $0,30 до кінця 2010 року.

У 2011 році ціна біткоїна зросла до піку близько 29,60 доларів у червні, а потім знову впала до 2 доларів у листопаді — падіння на 94%, що залишається найбільшим в історії біткоїна.

Після періоду відносної стабільності ціна біткоїна знову почала зростати у 2013 році, вперше сягнувши понад $1,000 до кінця року. Однак далі стався ще один обвал у 2014 році.

Найдраматичніший стрибок ціни біткоїна відбувся у 2017 році, коли вона піднялася з близько $1,000 на початку року до майже $20,000 у грудні. За цим послідував різкий обвал у 2018 році, коли ціна впала нижче $3 000.

Відтоді біткоїн продовжує залишатися дуже волатильним, переживши кілька значних цінових стрибків. У 2021 році він досяг нових історичних максимумів — понад 60 000 доларів, але також зазнав значних падінь, опустившись нижче 20 000 доларів у 2022 році, після чого відновився у 2023 році.

Чому біткоїн подорожчав на початку 2024 року?

Основним фактором зростання біткоїна з початку року стало схвалення фінансовим регулятором США в січні біржових фондів (ETF)  - кошика активів, які можна купувати і продавати, як акції на біржі, — які відслідковують ціну біткоїна.

За словами Джеффа Біллінгема, директора зі стратегічних ініціатив дослідницької компанії Chainalysis, поява ETF свідчить про інституційну зрілість криптовалютного ринку. "Ми не бачили такої інфраструктури та довіри до ринку під час попередніх криптовалютних бумів", — стверджує він.

Тривалі сумніви щодо стабільності криптовалютного ринку були підкреслені крахом у листопаді 2022 року FTX, однієї з найбільших криптовалютних бірж у світі, а також подальшим судовим процесом і засудженням її засновника і виконавчого директора Сема Бенкмана-Фріда. Найвпливовішій фігурі ринку Чанпенг Чжао, засновнику найбільшої у світі криптовалютної біржі Binance, також загрожує тюремне ув'язнення після того, як він визнав себе винним у США у порушенні федеральних законів про відмивання грошей.

Голова Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) Гері Генслер залишається скептично налаштованим щодо ринку, незважаючи на те, що він схвально відгукнувся про біткоїн-біржові фонди (ETF), хоча його змусило до цього рішення суду.

"Біткоїн — це насамперед спекулятивний, волатильний актив, який також використовується для незаконної діяльності, включаючи вимагання викупу, відмивання грошей, ухилення від санкцій та фінансування тероризму", — зазначив Генслер, коментуючи новину про схвалення біржових індексних фондів.

Джеймс Найтлі, головний міжнародний економіст банківської групи ING, стверджує, що підвищені показники інфляції в США за останній місяць заохотили покупців біткоїнів, які розглядають криптовалюту як страхування від зростання цін, тоді як загальний бум акцій технологічних компаній змусив інвесторів звернути увагу на більш ризиковані активи, такі як біткоїн.

Чи буде тренд щодо подорожчання біткоїна довготривалим?

На думку Ніла Вілсона, головного аналітика брокерської компанії Finalto, в якийсь момент висхідний тренд повинен ослабнути. Вілсон стверджує, що параболічний рух ринку, коли ціни різко зростають, ніколи не є стійким сам по собі.

Крім того, наближається подія "халвінгу" — коли кількість біткоїнів, випущених в обіг за допомогою майнінгу, зменшується вдвічі — яка в минулому підвищувала ціни, оскільки скорочення пропозиції призводить до зростання ціни.

Джон Рід Старк, колишній високопоставлений чиновник Комісії з цінних паперів і бірж США і старший викладач юридичного факультету Університету Дьюка, запевняє, що теорія "більшого дурня" — коли завжди знайдеться хтось, хто захоче переплатити за вже переоцінений актив – все ще працює. Люди будуть продавати розкручені активи до тих пір, поки не залишиться більших дурнів, а потім все це обвалиться, стверджує він.

Чи може посилення  регуляції вплинути на ціну біткоїна у 2024 році?

Регулятори посилюють нагляд за криптовалютами у Великобританії та ЄС. У Великобританії Казначейство пропонує підпорядкувати стейблкоіни — тип криптовалюти, вартість якої прив'язана до іншого активу, такого як валюта або товар, — існуючому регулюванню. ЄС запровадив режим регулювання ринків криптоактивів (MiCa), який вимагає від криптофірм реєструватися в регуляторних органах країн-членів.

У США в сфері регулювання криптовалют також очікуються у цьому році серйозні зміни, починаючи від прийняття кількох нормативних актів і закінчуючи рішеннями у ключових судових справах, які визначатимуть, як регулятори ставитимуться до цифрових активів.

Головною перешкодою на шляху до прогресу є політичний розкол у Конгресі США, де законодавці не можуть знайти спільну мову щодо введення чітких правил гри на ринку криптовалют. Зокрема, у Палаті представників існує готовність працювати над законопроектами, але демократи в Сенаті не демонструють активності, і навряд чи ситуація зміниться до президентських виборів 2024 року.

Регулятор разом із Комісією з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) продовжить у цьому році судові розгляди проти великих гравців ринку. Юридичні баталії між SEC та компаніями, що працюють із цифровими активами, зокрема справа SEC проти Ripple, наближаються до свого логічного завершення. Судові суперечки насамперед точаться навколо питання, чи є токени, якими торгують на криптобіржах, цінними паперами. Американський регулятор, з рештою може дійти до розгляду справ у останній інстанції — Верховному суді США, що остаточно  поставить крапку  у правовому врегулюванні криптовалюти.

Наслідком рішення суду в США може стати підвищення або зниження довіри інвесторів до ринку криптовалют в залежності від ступеня регуляторної ясності, яку воно принесе. Рішення також може вплинути на регуляторну політику в інших країнах, оскільки багато юрисдикцій орієнтуються на американське законодавство в питаннях регулювання фінансових ринків.

В будь-якому випадку, посилення регуляторної політики серйозно вплине на вартість найдорожчої криптовалюти світу – біткоїна.

Незважаючи на злети і падіння, біткоїн залишається усталеним класом активів, який продовжує привертати значний інтерес з боку інвесторів, установ та урядів. Тому, у 2024 році, варто очікувати, як на подорожчання криптовалюти, так і на зниження її вартості.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини