Головна Статті Фінанси 2024 Екс-регіонали та, можливо, нардеп від «слуг»: хто охороняє Приватбанк на сотні мільйонів
commentss Cтатті Всі новини

Екс-регіонали та, можливо, нардеп від «слуг»: хто охороняє Приватбанк на сотні мільйонів

На охороні державного Приватбанку заробляють колишні регіонали і навіть, можливо, депутат ВР

сьогодні, 11:24
Поділіться публікацією:

Існує багато способів "взути" державу та держпідприємство на великі гроші, але охорона державних банків якось слабко асоціюється з такими можливостями. І як виявилося, даремно, адже на цьому можна заробити сотні мільйонів гривень без жодної конкуренції і, до певного часу, питань контролюючих структур.

Екс-регіонали та, можливо, нардеп від «слуг»: хто охороняє Приватбанк на сотні мільйонів

Охорона

Скільки сплачує ПриватБанк за послуги охоронних фірм

У першому пункті постанови уряду №975 від 21.11.2018 передбачено обов'язкову охорону об'єктів органами поліції охорони, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. АТ КБ "Приватбанк", як об'єкт стратегічного значення для економіки України, порушує цю норму, оскільки протягом багатьох років служба безпеки цієї фінустанови закуповує послуги охорони у приватних структур і не змінює постачальника.

Скандал із охороною відділень державного "Приватбанку" спалахнув ще 2020-го року, коли РБК-Україна повідомив про результати внутрішнього аудиту держбанку. Виявилося, що банк, що витрачає на рік на охорону до 400 мільйонів гривень, віддає контракти без тендерів, двом фірмам, та ще й зі значною переплатою.

Так, йшлося про компанії ТОВ "Явір-2005" та ТОВ "Венбест". Як видно на опублікованій РБК частині висновку аудиту, лише за 7 договорами компанії отримали 13,3 млн. грн., хоча за договором сума повинна була бути в межах 10 млн. грн. При цьому навіть зазначені в договорах суми порахували завищеними, тож переплата для банку склала 4,5 млн грн. Також з'ясувалося, що у 2016-2020 роках укладалися договори на фізичну охорону за цінами, що в два-три рази перевищують тарифи, затверджені правлінням банку і без будь-яких тендерів.

Справа в тому, що у грудні 2016-го, після націоналізації ПриватБанку, на посаду керівника Служби безпеки банку було призначено колишнього працівника Укрексімбанку Сергія Болотіна. І це важливо через його зв'язок із компанією "Венбест". Фактично він передав сектор охорони банку стороннім компаніям. 2017 року "ображені" націоналізацією колишні власники банку за допомогою журналістів свого медіахолдингу оприлюднили матеріали, за якими вже тоді стверджувалося, що Болотін монополізує охоронні послуги "ПриватБанку", передаючи контракти саме компанії "Венбест". І ще відразу зазначимо, що після призначення Сергія Болотіна на посаду керівника служби безпеки "Приватбанку", за сім років, не було проведено жодного результативного тендеру на закупівлю послуг фізичної та технічної охорони. Сотні мільйонів на охороні державного банку, що має стратегічне значення, без конкурентних тендерів одержують приватні підрядники.

Ще у 2017 році з безпекою та охороною "Приватбанку" були серйозні проблеми, що було легко зрозуміти за тендером на технічну та фізичну охорону об'єктів на 171,3 млн грн. Оголошений 22 травня, його було офіційно скасовано вже наступного дня. Причиною виявився вал скарг учасників ринку, які прямо звинуватили організатора у проведенні тендеру під конкретного переможця. Відповідно до тендерної документації учасники торгів мали відповідати таким вимогам:

- мати право носіння вогнепальної зброї;

- вік охоронців від 21 року, хоча за законом можна приймати на роботу з 18 років;

- рекомендаційні листи від 5 великих замовників з обсягом 150 об'єктів у кожного, хоча зазвичай такі договори укладаються на кожен об'єкт окремо;

- закупівля заявлялася як допорогова, хоча допороговий рівень оплати послуг не перевищує 5 млн грн.

І це лише частина претензій, що хлинули потоком під оголошенням про тендер у системі Prozorro. У "Приватбанку" критику врахували, тендер скасували і з того часу через платформу держзакупівель не оголошували жодного аукціону, укладаючи прямі договори з, ймовірно, "потрібними" менеджменту банківської установи фірмами.

Таких, судячи з даних РБК-Україна, дві, і за кожною з них стоять цікаві люди, і численні факти порушення законів, які вони мають захищати.

Охоронна компанія "Венбест"

Група охоронних компаній "Венбест" працює на ринку з 1991-го року і включає головну фірму — ТОВ "Венбест", 55 компаній, в яких центральний офіс володіє часткою, і 21 філія. Як стверджує сайт компанії у "Венбесті" 2500 оперативних співробітників та 566 мобільних екіпажів охороняють 85 205 об'єктів у 20 областях України.

У фінансовому плані компанія виглядає дуже солідно – дохід у 530,2 млн грн за 2023-й рік, який менший, ніж був у 2021-му – 566 млн грн, але вже випередив показники не лише 2022-го, а й 2020-го років. (456,7 та 442,8 млн грн відповідно).

Але що таке "Венбест" і хто заробляє ці сотні мільйонів гривень на охоронному ринку України.

За даними аналітичного сервісу YouControl, власником ТОВ є кіпрська офшорна компанія "Венбест сек'юріті лімітед", засновниками якої виступають Володимир Дзюба та Георгій Тупчій. Так, у травні 2015 року основну компанію "Венбест Сек'юріті Лімітед" переоформили на Кіпр. За словами Георгія Тупчія, через одержання значних інвестицій. Але цікавий факт, що керівництво фірм-засновниць JF NOMINEE SERVICES LIMITED та JF SECRETARIAL SERVICES LIMITED пов'язують із кіпрськими фірмами-засновниками, які входять до групи Валерія Писаренка, одного із наближених до заступника голови адміністрації Віктора Януковича.

Володимир Дзюба – людина, яка стояла біля витоків "Венбест" у 1991-му році, і, як свідчить інформація на сайті компанії, саме він у 1991-му році вніс 5000 тоді ще карбованців до статутного фонду компанії. Для цього йому довелося продати фотоапарат та весільну сукню дружини. Але незважаючи на статус засновника та засновника Володимир Дзюба — людина досить непублічна, поступається стерном піару своєму партнеру Георгію Тупчію.

Саме Георгій Тупчій роздає інтерв'ю діловим виданням про історію успіху компанії, до якої він прийшов, нібито, 2003 року. Чому "нібито"? Той же сайт "Венбеста" стверджує , що працювати Тупчій почав у 1999-му році і створював власне фізичну охорону та мобільні групи реагування на повідомлення на пульт із сигналізації. У цьому не було б нічого скандального, якби до 2003 року Георгій Тупчій не працював у Державній службі охорони (ДСО) при МВС України, де дослужився до заступника начальника ДСО. Виходило, що Тупчій міг 4 роки допомагати приватній охоронній структурі, використовуючи службове становище,

В інтернеті можна знайти інформацію про близькі взаємини Тупчія та заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка, підозрюваного у розстрілі людей на Майдані.

Цікава деталь – філії "Венбесту" в окупованому Криму, Донецьку та Луганську досі не ліквідовано.

Нарешті, в контексті "Венбесту", та можливого політичного "даху" останнього, цікаве прізвище народного депутата України, а до обрання і власника ще однієї групи охоронних компаній "Галід" Миколи Галушки.

Як стверджувало у своєму розслідуванні Hromadske, нардеп, як і раніше, контролює фірму, просто переписавши її на батька — Леоніда, і розташував у ній свою громадську приймальню. Більше того, "Галід" співпрацює з "Венбестом", а в рідних для нардепа Броварах офіси "Галід", "Венбест" та громадська приймальня політика знаходяться в одній будівлі.

"Вовк в овечій шкурі" — ТОВ "Венбест"

Будь-яка охоронна компанія завжди орієнтується на закон. Але дітище Володимира Дзюби і Георгія Тупчія ТОВ "Венбест" фігурує у низці кримінальних проваджень, найцікавішими з яких, мабуть, є два. Одне з них, за № 42019101070000009, стосується саме договорів на охорону "Приватбанку" без аукціону і було відкрито ще 2020-го року.

Згідно з матеріалами справи, яка так і не завершилася вироком, керівники служби безпеки "Приватбанк" "настійно рекомендували" "Венбест", "Явір-2000" та "Явір-2005", купувати товари та послуги у фірм, пов'язаних з керівництвом служби безпеки. Зазначимо, що суми таких "відкатів" не вражають – наприклад, ТОВ "Служба забезпечення безпеки "Сек'юріті.юа" отримала замовлення на 273 тисячі гривень, ТОВ "Група охоронних компаній" — 229 тисяч, ще дві фірми отримали по 54 і 56 тисяч гривень. .

Може здатися, що охоронні фірми, які отримували від "Приватбанку" підряди, самі страждали від свавілля Служби безпеки банку, але так тільки здається. Адже вони не звернулися до правоохоронних органів щодо цих порушень. Простіше кажучи, отримати велике замовлення від державного банку чесно, без змови, "Венбест" просто не мав шансів.

Ще про один факт порушення закону йдеться у кримінальному провадженні №12019210010000875 від 15 квітня 2019 року. Згідно з ним, ТОВ "Венбест" інкримінували підробку документів для участі у тендері на охорону приміщень Тернопільського обласного центру зайнятості на суму 168 тисяч гривень.

Депутат від ПР, загибель бійця СБУ, ухилення від податків, стеження за громадянами за допомогою обладнання з РФ – група компаній "Явір"

Другий великий одержувач контрактів на охорону "Приватбанку" без тендерів – група компаній "Явір", до якої входять ПП "Явір-2000", ТОВ "Явір-2005" та інші, у тому числі близько 30 філій у різних містах. Головною структурою цієї групи є ПП "Явір-2000", зареєстроване 24 роки тому.

Судячи з даних того ж YouControl, НП переживає не найкращі часи – за 2021-2023 роки дохід компанії впав рівно вдвічі, з 620 до 310 млн грн, тоді як ТОВ "Явір-2005" за той же період заробило лише на 12 млн грн менше – 449,3 млн грн за підсумками минулого року.

Але "Явір" має навичку – "вигравати" тендери. Так, у вересні 2017 року ПП "Явір-2000" вийшов переможцем у тендері на 24 млн грн за реалізацію у Полтаві програми "Безпечне місто" із встановленням 317 камер на вулицях міста. Ось тільки тоді ЗМІ помітили , що управління камерами буде здійснюватися за допомогою російського програмного забезпечення Trassir. Тобто все, що побачать ці камери на вулицях Полтави могли б дізнатися і в РФ. Проте, замість перегляду умов тендеру, за погодженням сторін було збільшено вартість послуг, що надаються. А на обслуговуванні цієї системи "Явір-2000" заробляє й досі.

Загалом, якщо вивчити історію перемог тендерів ПП "Явір-2000", з'ясується, що більша частина їх припадає на Полтавську область, а найбільші замовлення – від 1 млн грн і більше, виходять від мерії обласного центру. Причому нерідко тендерами це назвати не можна, оскільки, окрім "Явору-2000", у них більше ніхто не бере участі.

Поясненням цієї ситуації можуть виявитися зв'язки єдиного власника фірми Євгена Лихожона на місцевому рівні. Існує версія про міцну дружбу Лихожона незмінного мера Полтави з 2010 по 2023 роки Олександра Мамая. Крім того, сам Лихожон був депутатом міськради від Партії регіонів, хоч і вийшов із неї у 2014-му році. Того ж року машина ПП "Явір-2000" засвітилася на вбивстві у Слов'янську співробітника СБУ.

Проте, на диво, навіть після відставки Олександра Мамая з посади мера Полтави через розтрату майна компанія Євгена Лихожона отримує великі замовлення від КП у Полтаві. Але все ж таки, Євгену Лихожону явно не вистачає "політичного даху" на найвищому рівні, хоча б для позитивного вирішення питання з кримінальним провадженням № 42022000000000882 від 14 квітня 2023 року. Символічно, що з моменту відставки Олександра Мамая до відкриття цієї справи минуло лише два дні.

Згідно з матеріалами справи, низка фірм Євгена Лихожона – все ті ж ПП "Явір-2000", ТОВ "Явір-2005" купували агропродукцію у ТОВ "Торговий дім "Агротерра". Здавалося б – навіщо охоронним компаніям продукти сільського господарства?

Насправді все досить просто – нібито, купуючи якісь продукти, компанії Євгена Лихожона просто могли списувати гроші на оплату неіснуючих товарів, тим самим зменшуючи свій дохід і ухиляючись від податків. Завдяки таким "липовим" операціям "покупці" товарів "Агротерри" – лише 18 компаній, у тому числі "Явір", могли заощадити на податках 208 млн грн.

При цьому те ж саме ПП "Явір-2000" уже не вперше підозрюють на спробах ухилитися від сплати податків. Наприклад, раніше у компанії розглядалася справа про заниження ПДВ на суму майже 13 млн грн. Щоправда, тоді для "Явору" все закінчилося благополучно. Справу розглядав Київський районний суд Полтави, а Олександр Мамай ще був мером обласного центру.

З кримінальним провадженням № 42022000000000882 складніше – розглядає його Шевченківський районний суд Києва, важелів тиску на який у Євгена Лихожона немає, або принаймні не було до 2024 року.

У квітні 2024 року, через рік після відкриття кримінального провадження про ухилення у сплаті податків компаніями групи "Явір", у Forbes вийшла стаття про спільну роботу "Явора" та "Венбеста". Євген Лихожон та Георгій Тупчій спільними фото та відповідями на запитання демонструють, що вони працюють разом, у них немає жодних проблем, а також наголошують, що лише "Явір-2000" заплатила у 2022-2023 роках півмільярда гривень податків (що дивно, адже загальний) дохід за 2 роки становив лише 616 млн грн.).

Все це дуже схоже на відбілювання репутації та заяву про підтримку більшого гравця ринку охоронних послуг, основним "активом" якого, ймовірно, є знайомство з нардепом Миколою Галушкою. Також можливо, що Георгій Тупчій та Євген Лихожон почали розширювати свою присутність на ринку, діючи не завжди законно. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини