Головна Статті Фінанси 2024 Міжнародні резерви України досягли максимуму: як змінювались ЗВР протягом 30 років існування нашої держави
commentss Cтатті Всі новини

Міжнародні резерви України досягли максимуму: як змінювались ЗВР протягом 30 років існування нашої держави

У березні 2024 року міжнародні резерви України значно зросли

13 квітня 2024, 07:00
Поділіться публікацією:

Міжнародні резерви України – це високоліквідні активи, які складаються з іноземної валюти та золота, що належать Національному банку України. У непередбачуваних та кризових ситуаціях, таких як збройні конфлікти, природні катастрофи чи інші стихійні лиха, ЗВР стають своєрідною "заначкою" держави, що дозволяє швидко реагувати на екстрені потреби без значної шкоди для національної економіки.

Міжнародні резерви України досягли максимуму: як змінювались ЗВР протягом 30 років існування нашої держави

Міжнародні резерви України. Фото з відкритих джерел

 

Також великий обсяг золото-валютних резервів виконує важливу психологічну роль, заспокоюючи вітчизняний бізнес та зовнішніх інвесторів, тому до цього фінансового показника держави завжди прикута велика увага суспільства.

ЗВР України встановили черговий рекорд

 

У березні 2024 року міжнародні резерви України показали суттєвий стрибок: зростання склало 18%, досягнувши позначки у 43,763 млрд доларів. За інформацією Національного банку України (НБУ), такий позитивний тренд став можливим завдяки значній фінансовій підтримці від міжнародних партнерів, яка перевищила суми як чистих продажів валюти банком, так і боргових виплат країни.

 

Упродовж березня на рахунки уряду в НБУ надійшло рекордних 9,316 млрд доларів, до них ввійшла перша частина фінансування від Європейського Союзу за програмою Ukraine Facility на суму 4,9 млрд доларів, кошти від Світового банку під гарантії Японії та Великої Британії у розмірі 1,6 млрд, а також фінансова допомога від Канади на суму 1,47 млрд доларів і транш від МВФ у розмірі 880 млн доларів.

 

При цьому Україна виплатила 363,5 млн доларів за обслуговування та погашення держборгу у валюті, а також 728,5 млн доларів Міжнародному валютному фонду.

За словами представників НБУ, поточний обсяг міжнародних резервів дає можливість забезпечити фінансування 5,8 місяця майбутнього імпорту, що є важливим індикатором економічної стабільності.

 

Цікаво, що 2023 рік виявився одним з найбільш успішних для зростання міжнародних резервів України — станом на 1 січня 2024 року вони становили 40,51 млрд доларів, збільшившись на 42% в порівнянні з попереднім періодом. Рекордний рівень резервів було зафіксовано у серпні 2023 року, коли вони досягли 41,72 млрд доларів.

Як змінювалися ЗВР протягом 33 років незалежності української держави

Золотовалютні резерви України пройшли складний шлях зростання та падінь з моменту проголошення незалежності в 1991 році, коли їх розмір складав всього 1,8 мільярда доларів. Дані НБУ та МВФ свідчать про те, що 1990-ті були часом поступового зростання, з піком у 1999 році, коли резерви сягнули 4,2 мільярда доларів.

 

Проте вже на початку 2000-х років спостерігалася зворотна тенденція і резерви знизилися до найнижчого рівня в 2004 році — 2,7 мільярда доларів.

 

Після Помаранчевої революції та приходу до влади Віктора Ющенка, для ЗВР знову наступили часи зростання, і до 2013 року резерви збільшилися до 33,7 мільярда доларів.

 

Політичні та економічні потрясіння 2014 року призвели до критичного падіння резервів до 15,2 мільярда доларів. Проте, з того часу Україна відновила позитивні темпи зростання резервів, які до 2017 року досягли 21,5 мільярда доларів.

 

Напередодні повномасштабної війни золотовалютні резерви України у лютому 2022 року ЗВР України становили 28,5 мільярда доларів, що дало змогу втримати в кризовій ситуації фінансову систему країни.

 

Основу золотовалютних резервів складають монетарне золото, іноземна валюта та державні цінні папери, що дозволяють країні виконувати міжнародні платежі, покривати дефіцит платіжного балансу і стабілізувати національну валюту на світових ринках.

 

В чому причина рекордного зростання ЗВР під час війни

 

Хоч ЗВР України другий рік поспіль демонструють небувале зростання в умовах повномасштабної війни, фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків наголошує на тому, що це стало можливим завдяки фінансовій підтримці з боку західних партнерів, які фінансують значну частину бюджетних витрат України.

 

Під час повномасштабного вторгнення резерви впали до мінімуму в липні 2022 року, досягнувши рівня $22,4 млрд. З того часу вони постійно зростають завдяки збільшенню фінансової допомоги від міжнародних партнерів. Нацбанк і незалежні аналітики покращують свої прогнози щодо резервів майже щомісяця, хоча НБУ вважає, що імпорт зростатиме і планує послаблювати валютні обмеження, що може призвести до зменшення резервів до кінця року.

 

Фактично, зростання резервів відбувається завдяки надходженням коштів від західних партнерів, які перевищують чисті витрати України в іноземній валюті. У липні 2023 року, наприклад, НБУ продав $1,86 млрд на валютному ринку, тоді як державні виплати за боргами склали $394,6 млн, але водночас Україна отримала від партнерів $5,3 млрд у вигляді грантів та пільгових кредитів.

 

Загалом, тільки у минулому році Україна вже отримала близько $28 млрд від своїх партнерів, що забезпечило стабільне зростання резервів майже щомісячно. Таким чином, золотовалютні резерви, які є важливою "подушкою безпеки" для економіки країни, сягнули найвищого рівня в історії України навіть в такий непростий період як війна.

 

Аналітична група ICU прогнозує подальше збільшення резервів до $49 млрд до кінця 2024 року. За словами Михайла Демківа, це станеться за умови, що фінансова підтримка з боку міжнародних партнерів продовжить надходити, а ситуація у сфері безпеки залишиться напруженою.

 

Основний ризик полягає у можливому зменшенні надходжень від партнерів, зокрема від США. Якщо американський Конгрес продовжить фінансову підтримку у поточному, прогноз резервів може бути переглянути у бік збільшення.

 

Золотовалютні резерви України також мають значний вплив на курс національної валюти – гривні. Збільшення ЗВР зазвичай сприяє зміцненню національної валюти, оскільки НБУ може використовувати ці кошти для валютних інтервенцій з метою стабілізації курсу гривні. Це допомагає уникнути різких коливань та забезпечує цінову стабільність в економіці. НБУ вже поступово знімає валютні обмеження, повертаючись до плаваючого курсу гривні.

 

За позитивного сценарію, коли буде потрібно фінансувати відновлювальні роботи після війни, великі резерви також зіграють ключову роль.

 

Серед аналітиків немає згоди щодо негативних наслідків високого рівня резервів. Єдине припущення – вони можуть зменшити стимул для деяких міжнародних партнерів продовжувати підтримку на тому ж рівні, але це лише гіпотетично.

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини