Головна Статті Фінанси 2024 Уряд готує підвищення податків: причини та наслідки для бізнесу та українських громадян
commentss Cтатті Всі новини

Уряд готує підвищення податків: причини та наслідки для бізнесу та українських громадян

Чому уряд збирається підвищити податки в Україні. Які наслідки матиме зміна податків для бюджету країни та українців.

28 травня 2024, 23:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна, що триває 3-й рік, не могла не вплинути на фіскальну політику української держави. Попри намагання стабілізувати економіку та втримати рівень життя  людей від подальшого падіння, зростаючі військові витрати не дають вибору уряду і вже у червні – липні поточного року Верховна рада може прийняти відповідний закон, що значно посилить фіскальне навантаження на бізнес та громадян.

Уряд готує підвищення податків: причини та наслідки для бізнесу та українських громадян

В Україні готується підвищення податків. Фото з відкритих джерел

Наскільки підвищать податки у разі прийняття запланованих змін

Український уряд розглядає можливість підвищення податків, що стосуватимуться як загальнонаціональних, так і місцевих фіскальних зобов'язань. Згідно з інформацією, опублікованою Forbes, Міністерство фінансів розробляє законопроект, який передбачає зміни в податковому законодавстві. Основним фокусом є збільшення ставки військового збору та зміни у податку на додану вартість (ПДВ), які мають на меті забезпечення додаткового фінансування для військових потреб країни.

Зокрема, планується збільшення ставки військового збору з нинішніх 1,5% до 5%. Це збільшення має торкнутися не тільки заробітних плат найманих працівників, але й доходів фізичних осіб-підприємців (ФОПів), які користуються спрощеною системою оподаткування. Такий крок неминуче викличе резонанс серед представників малого та середнього бізнесу, для яких додаткові фіскальні навантаження можуть стати суттєвим викликом.

Подальше підвищення ПДВ, яке зараз розглядається на рівні 2-3%, також вплине на економіку країни. 

Підставою для розгляду підвищення податків є зрослі військові потреби України. За попередніми оцінками, на додаткову мобілізацію необхідно виділити близько 300 млрд грн. Окрім цього, значні кошти потрібні на закупівлю та ремонт військової техніки, сума яких оцінюється в 400 млрд. грн.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, звертаючись до громадськості через Telegram, наголосив на критичній потребі у додаткових бюджетних коштах, що необхідні для підтримки військових зусиль, які наразі фінансуються переважно з внутрішніх джерел країни.

За словами урядовця, поточна ситуація вимагає знаходження додаткових 300 мільярдів гривень до кінця року, що ставить перед урядом завдання перегляду податкової політики. 

"Яким чином можна зібрати такі гроші? Знову почекаємо пропозиції від Кабміну. Але так, їх неможливо забезпечити, оминаючи основні податки," – зазначив Гетманцев, натякаючи на майбутні зміни у ставках ПДВ, військового збору та акцизів.

Гетманцев також заявив, що додаткові заходи боротьби з контрабандою та тіньовою економікою, хоча й важливі, не зможуть повністю компенсувати потребу в підвищенні податків. "Реальних джерел фінансування великої війни лише два – це запозичення та податки," – підкреслив він, нагадуючи про важливість внутрішнього фінансування оборонних потреб країни.

Наразі щодо цього питання уряд не прийняв остаточного рішення, проте ймовірність таких змін вимагає уваги та обговорення у суспільстві.

Як вплине підвищення податків на надходження до бюджету та добробут громадян

У зв'язку з обговорюваними податковими змінами, Україна може очікувати на значне збільшення бюджетних надходжень. Розрахунки, опубліковані Forbes, вказують на те, що підвищення ставки військового збору до 5% може принести додаткові 90-100 млрд грн на рік, а зростання ставки ПДВ на 1% може забезпечити ще близько 40 млрд грн у бюджет. При цьому, збільшення ПДВ на 2% або 3% потенційно здатне підвищити доходи держави ще на 70-80 млрд грн та 100-120 млрд грн відповідно.

Проте, необхідно враховувати, що підвищення податків може мати і негативний вплив на економіку. Зокрема, зростання ставки ПДВ може негативно вплинути на споживачів, адже люди стануть менше купувати товари та послуги, ціни на які зростуть. Також, збільшення податкового тягаря може спонукати бізнес та фізичних осіб до ухилення від оподаткування, що в кінцевому підсумку зменшить очікувані надходження в бюджет.

Окрема увага заслуговує можливе запровадження 5% військового збору для ФОПів, що працюють на 3-й групі спрощеної системи оподаткування. Такий крок може суттєво збільшити податкове навантаження на малий і середній бізнес, що, без сумніву, викличе гострі дискусії у суспільстві та серед підприємців.

У контексті запропонованих урядом змін, економічний експерт Юрій Гаврилечко висловив різку критику. "Безумовно податки треба знижувати, а не підвищувати," стверджує Гаврилечко, підкреслюючи, що існує велика потреба у розробці та виконанні плану переведення економіки на воєнні рейки, що вимагає зовсім іншого підходу до фінансування та оподаткування.

Гаврилечко наголошує на тому, що підвищення податкового тягаря може мати негативні наслідки, такі як збільшення тіньової економіки та еміграцію громадян. "Намагання впровадити будь-яке додаткове податкове навантаження буде призводити до того, що або частина бізнесу піде у тінь, або люди будуть далі тікати звідси, чи ці процеси будуть проходити паралельно," — коментує Гаврилечко.

Експерт також звертає увагу на ставлення міжнародних партнерів до податкової політики України, вказуючи на відсутність зовнішнього тиску щодо підвищення податків. "Якщо вимагають – покажіть, будь ласка, де це вони вимагають, і якщо цього вимагають партнери – це не партнери, а вороги", — рішуче заявляє Гаврилечко, відстоюючи позицію, що підвищення податків не є необхідним кроком та може завдати шкоди як українській економіці, так і її громадянам.

У загальному підсумку, зміни в податковому законодавстві мають потенціал забезпечити значний приріст бюджетних надходжень, які можуть скласти до 2,5-2,7% ВВП. Такі кошти стануть надзвичайно важливими для покриття зрослих військових потреб країни. Проте, успіх цих заходів буде залежати від балансу між забезпеченням необхідного фінансування для держави та збереженням стабільності економічного розвитку та добробуту громадян.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини