Головна Новини Фінанси 2024 Банк «Альянс» попри проблеми не виводять з ринку: ЗМІ дізналися причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Банк «Альянс» попри проблеми не виводять з ринку: ЗМІ дізналися причини

Є кілька причин, чому банк «Альянс», який потрапляв під санкції регулятора, нібито не виводять з ринку

3 вересня 2024, 10:54
Поділіться публікацією:

Видання "Факти" припускає, що керівництво Національного банку, ймовірно, навмисне не помічає проблем банку "Альянс", який потрапляв під санкції регулятора за порушення. При цьому журналісти не виключають, що, можливо, голова НБУ Андрій Пишний просто не бажає сваритися через банк з іноземними партнерами, а також нібито не хоче втрачати "важливий елемент тіньової інфраструктури".

Банк «Альянс» попри проблеми не виводять з ринку: ЗМІ дізналися причини

Банк "Альянс"

Видання відзначає, що Національний банк України нібито мав і підстави, і можливості, щоб вивести банк "Альянс" з ринку ще до того, як ситуація стала критичною.

"Проте через низку причин — від фінансових інтересів до політичного тиску — регулятор обрав ігнорування замість рішучих дій. Наслідки цієї бездіяльності можуть бути катастрофічними як для клієнтів банку, так і для репутації самого Нацбанку. Якщо ситуація не зміниться, обвал банку „Альянс“ стане лише питанням часу. Це обов'язково позначиться на репутації Національного банку України, і відповідальність за це ляже на плечі керівництва регулятора, яке, можливо, теж опиниться під загрозою відставки", — йдеться у матеріалі.

Журналісти припускають, що "лояльність" НБУ щодо цього банку можна пояснити роллю "Альянсу", як інфраструктурної одиниці для тіньових операцій на „чорному“ та „сірому“ ринках.

"Коли НБУ в 2022 році видавав „Альянсу“ рефінансування, то його сума — у майже 3 млрд грн. була неспівмірною із масштабами його активів. Для порівняння, навіть більші банки, з більшою кількістю активів, отримали набагато менші суми підтримки від регулятора. Тобто очевидно, що втримати на плаву банк „Альянс“ було прямим і безпосереднім інтересом регулятора", — йдеться в статті.

Окрім того, "Факти" додають, що банк "Альянс" має впливових клієнтів, чиї інтереси нібито захищаються на найвищому рівні.

"Досвід „Альянсу“ у співпраці із гемблінговим бізнесом, а також махінації з ОВДП, де були задіяні народний депутат і його помічник — тут безцінний", — пише видання.

Також журналісти припускають, що ще однією причиною так званої "лояльності" НБУ є те, що банкрутство "Альянсу" нібито може вдарити по репутації самого НБУ як регулятора, який роками не помічав проблем, які існують в цій фінустанові.

Окрім того, в матеріалі йдеться про те, що IFC видала "Альянсу" $ 11 млн під розвиток підприємства. Втім, відзначають журналісти, куди поділися кошти, наразі невідомо.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про те, що банк "Альянс" неодноразово був оштрафований Нацбанком за зловживання на ринках цінних паперів та порушення правил фінансового моніторингу, також банк нібито активно бере участь у роботі незаконного грального бізнесу та платіжних систем. Нещодавно також стало відомо, що банк "Альянс" вже втретє не зміг продати/розмістити акції додаткової емісії.

Окрім того, "Коментарі" розповідали, що Банк "Альянс" може бути виведений з ринку через неспроможність погасити гарантії компанії Коломойського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини