Головна Новини Фінанси 2024 Чи буде в Україні банкнота 5 тисяч гривень: у Нацбанку зробили заяву
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи буде в Україні банкнота 5 тисяч гривень: у Нацбанку зробили заяву

НБУ не планує створювати банкноту номіналом 5 тисяч гривень

5 вересня 2024, 08:30
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний заявив, що наразі фінансова установа не має намір випускати банкноту 5 тисяч гривень в Україні. За його словами, наявні номінали купюр цілком відповідають ситуації в країні.

Чи буде в Україні банкнота 5 тисяч гривень: у Нацбанку зробили заяву

Українські гроші. Фото з відкритих джерел

Очільник НБУ Андрій Пишний в інтерв'ю Liga.net відповів на питання, буде Нацбанк випускати банкноти номіналом 5 тисяч гривень, що відповідало б умовному еквіваленту 100 доларів. За словами Пишного, ситуацію з грошима в Україні задовольняють наявні номінали купюр.  

"Наразі ми не плануємо цього. Вважаємо, що на сьогодні наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації", — заявив Пишний.

Також голова НБУ розповів, чи буде Україна в найближчому майбутньому відмовлятись від розмінних монет.

"Щодо деномінації – це окреме питання, яке ми постійно аналізуємо, беручи до уваги обіг монет, наразі такого рішення немає", — відповів Пишний.

За його словами, якщо уряд підтримає ініціативу запровадити в Україні нову назву розмінної монети "шаг", то вони можуть з'явитись в обігу у першому півріччі 2025 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Нацбанк пропонує перейменувати дрібні монети "копійка" на "шаг". Таким чином, це буде сприяти дерусифікації та деколонізації України.

Також "Коментарі" писали про звіт НБУ в якому було названо найпопулярнішу купюру в Україні. Нею виявилась банкнота номіналом 500 гривень, яка займає 28,3% від усього ринку паперових грошей в Україні. Другою за поширеністю стала банкнота номіналом 200 гривень – 19%, а трійку лідерів замикає банкнота номіналом в 1 гривню.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини