Головна Новини Фінанси 2024 Чому в бюджеті бракує коштів на війну: про що говорить натяк Шмигаля
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в бюджеті бракує коштів на війну: про що говорить натяк Шмигаля

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав велику прес-конференцію, присвячену результатам роботи уряду за 8 місяців 2024 року, натякнувши, що з фінансуванням ЗСУ є певні складнощі

11 вересня 2024, 07:02 comments2259
Поділіться публікацією:

Кабмін готується до ухвалення рішення про те, щоб збільшити військовий збір для фінансування армії, оскільки міжнародні партнери не надають коштів на ЗСУ. На Заході сподівалися, що війна закінчиться до літа 2024 року. Відтак вже зараз бракує фінансування на утримання ЗСУ. Таку заяву зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Про що говорить ця заява? Чи не станеться так, що невдовзі нам може не стати грошей на бойові виплати військовим через прорахунки урядовців чи наших партнерів? Видання "Коментарі" з цими питаннями извернулося до експертів.

Чому в бюджеті бракує коштів на війну: про що говорить натяк Шмигаля

Денис Шмигаль. Фото з відкритих джерел

Некомпетентність урядовців б’є по бюджету

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук відразу зауважив, що є великі питання до кваліфікації наших урядовців, якщо вони вважали, що війна закінчиться до літа 2024-го року. 

"Це насправді відображення того варіанту, коли люди ухвалюють рішення з розрахунку, що вони їх переглянуть по ходу, а там якось буде. Це безперечно вказує про той рівень проксемалізму, який є у наших урядовців. Що стосується питання фінансування, то там називалася цифра, що нам не вистачає 500 млрд. Але насправді від податків уряд планував отримати десь 120 млрд. Тобто іншу суму, якої бракує, збиралися отримати із інших джерел: зовнішніх та внутрішні запозичень. Що стосується податків, то я вже багато разів про це говорив, що, в першу чергу, уряд мав би прозвітувати перед парламентом, чого він не зробив", – зазначив Борис Кушнірук.

Він наголошує, уряд мав би прозвітувати про те, що він зробив, щоб подолати зловживання у сфері адміністрування з ПДВ, зловживання на митниці, що було зроблено, щоб прибрати тіньовий ринок тютюнових виробів, величезну частину тіньового ринку пального та гральний бізнес в тіні. 

"Мова про сплату податків, які ми не отримуємо, відповідно втрачаємо величезні кошти, які могли б підсилити наш бюджет. Це говорить про некомпетентність та корупціогенність дій наших урядовців", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі". 

Продовжуючи говорити про мобілізацію доходів до держбюджету Борис Кушнірук нагадав, що колишня голова Нацбанку Валерія Гонтарєва говорила, що від дій Національного банку, пов'язаних з його процентною і курсовою політикою, втрати бюджету складають до 200 млрд грн. Щоправда, уточнив експерт, це йшла мова про період з 22-го по 24-й рік. Але це Гонтарєва говорила ще навесні 24-го року. 

"У мене цифра дещо обережніша, але все одно мова про більш ніж 100 млрд, які не доотримує наш бюджет – через некомпетентність наших урядовців, які не спроможні правильно комунікувати з Нацбанком і з міжнародними партнерами. В результаті ми втрачаємо величезні кошти. Тобто ми втрачаємо коштів навіть більше, ніж нам не вистачає", – зауважив експерт. 

Що стосується введення нових податків, то Борис Кушнірук вважає, що найбільш раціональним є не введення військового збору, а інший підхід. Тому що він, в першу чергу, б'є по малому та середньому бізнесу. Держава лише програє, коли цей вид бізнесу піде в тінь. 

"Тому я говорив, що значно доречніше ввести податок з кінцевих продажів на товари і послуги кінцевого споживання. При цьому, якщо ви вважаєте, що це може вдарити по найменш забезпеченим верствам населення, то ви можете на якісь товари, які пов'язані з мінімальним споживчим кошиком, не вводити цей податок. Мова йде про борошно, певні сорти хліба, молочні вироби, окремі види м'яса, крупи, овочі і так далі. Тобто, ви можете ввести певний перелік товарів на які не вводити цей податок з продажів. Відповідно малозабезпечені верстви населення від введення цього податку не постраждають. А на всі інші групи товарів можна ввести податок з продажів 3,4,5%. Відповідно, кошти до державного бюджету будуть надходити в режимі щоденно. Бо щодня здійснюються операції купівлі-продажів товарів та послуг. Відповідно щодня цей податок може поступати до держбюджету. Що стосується військового збору, то він сплачується в момент виплати зарплати, тобто місяць є розриву в часі. Це якщо є величезна потреба ввести додаткове податкове навантаження", – говорить Борис Кушнірук.

При цьому експерт уточнив, що податок з продажів не є заміною податку на додану вартість. Він є доповненням. Як приклад він зараз може надходити до державного бюджету, а потім він просто може нараховуватися до місцевих бюджетів.

Це непопулярний крок, але податки підвищувати доведеться

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко так прокоментував ситуацію:

"Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав правду. В нас дійсно зараз не вистачає грошей для армії. Чому? МВФ прогнозував, що війна закінчиться влітку цього року. Війна не закінчилась. Тому нам треба гроші для фінансування армії. Денис Шмигаль сказав, що в нас на рік утримання одного військовослужбовця обходиться в 1,2 млн грн. Так як у нас на сьогоднішній момент майже мільйон мобілізованих, от і виходить, що хочеш чи не хочеш, а майже трильйон треба. І реально це проблема. Тому дійсно треба піднімати податки. Я розумію, що це болюче питання, але податки доведеться піднімати".

Експерт звернув увагу, що на сьогоднішній момент військовий збір – це якраз гроші для війни. І тому, коли його впроваджували, пояснювали, що цей податок впроваджують для фінансування армії. 

"Тому на сьогодні, навіть, якщо піднімуть зараз наприклад податок до 5%, треба розуміти що це податок, який піднімають, тому що війна, а не тому, що хтось так хоче. В такому випадку, якщо не профінансувати армію, треба її зменшити і тоді виникає запитання: що робити далі? Без армії воювати буде дуже складно. Тому на сьогоднішній момент підвищення податків – це є необхідність. Хоча я розумію, що це вкрай непопулярний крок", – зазначив Олександр Охріменко. 

Він наголошує, дуже важливо, щоб цей військовий збір платили і ФОПи. Експерт пояснює, так складається, що в нас дуже багато ФОПів і дуже мало податків. Звичайно, якщо ми хочемо перемогти, то треба, щоб ФОПи платили сповна. 

"Сподіваюся, найближчим часом Верховна Рада розгляне зміни до податкового законодавства і податки будуть підвищені. Тому що в будь-якому випадку я далекий від думки, що найближчим часом війна закінчиться. Прогнози – справа невтішна. Проте, скоріш за все, напевно не те, що найближчі місяці, а й навіть найближчі роки – війна не закінчиться. І тому нам гроші на війну потрібні. Мало того, я так розумію з часом доведеться підняти ПДВ. Доведеться підняти податок на зарплату, податок на прибутки. Це все доведеться робити, тому що, як правило, у воюючої країни дуже великі податки йдуть на війну", – говорить співрозмовник порталу "Коментарі". 

За його словами, зарубіжні партнер нам і так дають дуже багато грошей. В нас війна коштує більше 2 трильйонів. Тільки трильйон йде на зарплати військових, звісно округлюючи. 

"Зарубіжні партнери говорять, що вони згодні й далі давати гроші, але вони хочуть, щоб й ми щось робили. Бо, якщо повністю фінансувати армію за рахунок зарубіжних партнерів, то це викличе політичні негаразди у тих, хто нам дає гроші. Уявімо собі ситуацію, коли виступає той же президент США або канцлер Німеччини і говорить: ми беремо гроші з бюджету Німеччини і віддаємо Україні. Відповідно виникає запитання: а, що ж Україна? Тож, якщо Україна дійсно буде збирати податки і покривати частину грошей, яку треба на армію, тоді й партнери будуть більш охочіше давати кошти. Така ситуація", – підсумував Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україна наближається до вступу в ЄС: Шмигаль назвав крайню дату.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини