Головна Новини Фінанси 2024 Дефолт наближається: іноземні кредитори непохитні, хочуть отримати свої гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефолт наближається: іноземні кредитори непохитні, хочуть отримати свої гроші

Іноземні кредитори не хочуть відтермінувати виплати за облігаціями і вимагають грошей, повідомляє Berliner Zeitung

24 червня 2024, 17:43 comments2140
Поділіться публікацією:

Україна стикається з фінансовими труднощами, а кредитори залишаються непохитними. Відомо, що власники облігацій не отримували виплат від України з 2022 року, коли через російське вторгнення було введено дворічний мораторій. Термін виплат за пакетом облігацій на суму 20 мільярдів доларів США закінчується 1 серпня.

Дефолт наближається: іноземні кредитори непохитні, хочуть отримати свої гроші

Дефолт

Як повідомляє Berliner Zeitung, минулого тижня переговори між українським урядом та міжнародними інвесторами, під час яких Київ просив про продовження терміну погашення боргу та часткове списання боргу, знову не увінчалися успіхом. Україна звертається до власників своїх облігацій, включаючи великого американського інвестора Blackrock, французький фонд Amundi та британський інвестор Amia Capital, з проханням змиритися з більшими втратами. Якщо цього не станеться, країна змушена буде значно скоротити свої витрати на армію та відбудову.

Однак інвестори вважають такі вимоги завищеними. Зокрема, група кредиторів на чолі з Blackrock заявила, що намагається досягти угоди, але запропонована Україною знижка в 60% є неприйнятною. Прийнятним було б скорочення боргу приблизно на 20%. За їхніми словами, запропоноване Києвом скорочення може суттєво зашкодити довірі майбутніх інвесторів до України.

Як відзначає видання, угода з приватними кредиторами необхідна, оскільки Україна залежить від подальших позик від МВФ. МВФ погодився з українським урядом, що співвідношення державного боргу до ВВП має знизитися до 60% до 2033 року. Минулого року цей показник становив 82,87%, а до кінця 2024 року, за оцінками, перевищить 94%.

Щоб задовольнити вимоги міжнародних кредиторів, Київ має прискорити приватизацію державних компаній, вважає економіст Фредерік Муссо з американського Оклендського інституту. Важливим елементом цього є земельна реформа 2021 року.

Загалом експерти зазначають, що неправильна приватизація та корумповане управління з початку 1990-х років призвели до концентрації землі в руках нового олігархічного класу. Іноземні інвестори та українські олігархи робили хороший бізнес разом, зокрема кошти надходили з Європи та Північної Америки, включаючи американський фонд прямих інвестицій та суверенний фонд Саудівської Аравії. Орендодавці розміщують свої гроші в податкових гаванях, збіднюючи дрібних фермерів.

В статті зазначено, що інвестиції дуже вигідні для іноземних інвесторів, оскільки сільськогосподарські компанії, в які вони вкладають кошти, мають великі земельні володіння і здатні виробляти та експортувати у великих масштабах. Одним із прикладів є український олігарх Юрій Косюк, голова агропромислової групи "Миронівський хлібопродукт" (МХП). Імперія Косюка володіє 60% українського виробництва м'яса птиці. Господарства МХП обробляють щонайменше 300 000 гектарів землі в Україні.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна опинилася перед загрозою дефолту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини