Головна Новини Фінанси 2024 Доходи бюджету йдуть в штопор: за рахунок кого влада буде вирішувати проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Доходи бюджету йдуть в штопор: за рахунок кого влада буде вирішувати проблему

Влада традиційно хоче змусити заплатити тих, у кого вже грошей майже не залишилося, вважає економіст Олексій Кущ

25 червня 2024, 16:56 comments1011
Поділіться публікацією:

Доходи бюджету поступово йдуть у штопор – вже не вистачає близько 150 млрд грн, а у перспективі бюджетування другої половини 2024-го року та 2025-го, сукупний недобір може скласти до 15 млрд доларів в еквіваленті, повідомив економіст Олексій Кущ.

Доходи бюджету йдуть в штопор: за рахунок кого влада буде вирішувати проблему

Доходи бюджету

За його словами, нардеп Данило Гетманцев зазвичай, хоче вирішити всі проблеми за рахунок "общипування гусака". Проте, каже він, не зрозуміло, що робити, якщо "гусак вже майже без пір’я".

Тим не менше, у парламенті чекають на "радикальне" підвищення податків і відповідні пропозиції з боку Уряду.

"Чистити рибу" будуть з хвоста – так зручніше.  Тобто мова про підвищення таких масових податків як військовий збір та податки ФОП-ів, а також ПДВ та акцизів, які є непрямими податками і у структурі ціни товарів їх сплачує кінцевий споживач, тобто простий українець", — відзначає економіст.

При цьому він вважає, що можна піти на "незручність" і почати "чистити рибу" з голови.

При цьому експерт вважає, що добровільне врегулювання зобов’язань перед державою – це загальновідома світова практика, яка застосовувалась, зокрема, в США (американські прокурори йшли на такі угоди із звинувачуваними, бо в інакшому випадку на кожен долар, отриманий в рамках довготривалих витрачалось в середньому 30-40 центів бюджетних коштів).

У випадку угоди зі слідством, держава отримує гроші одразу і без права оскарження з боку звинувачуваного. Така своєрідна win-win для державних інтересів.

"Зараз, Україна могла б досить швидко отримати в рамках відомих процесів мільярди гривень за мировими угодами. Тобто взяти гроші у тих, у кого вони є, замість того, аби забирати останнє "пір’я", у тих, у кого його вже майже немає" — вважає експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна опинилася за крок від дефолту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини