Головна Новини Фінанси 2024 «Енергоатом» брехав, але правда виплила: за рахунок чого компанія планує стати прибутковою
commentss НОВИНИ Всі новини

«Енергоатом» брехав, але правда виплила: за рахунок чого компанія планує стати прибутковою

«Енергоатом» після підвищення вартості електроенергії для населення планує нарешті завершити рік з прибутком

8 серпня 2024, 18:34
Поділіться публікацією:

НАЕК "Енергоатом" планує завершити 2024 рік з прибутком. Покращення фінансових результатів компанія очікує після того, як у червні уряд підвищив тарифи на електроенергію для населення на 64%. Зокрема, як пише Forbes, про це повідомив віце-президент компанії Якоб Хартмут.

«Енергоатом» брехав, але правда виплила: за рахунок чого компанія планує стати прибутковою

Енергоатом

"Подаємо новий фінансовий план до кінця року, оскільки були зміни – щодо прайскепів, ПСО. Сподіваємося бути прибутковими. Бачимо умови, які дозволять нам працювати без збитків", – сказав Хартмут.

За підсумками першого кварталу 2024 року "Енергоатом" отримав збиток у розмірі 5,5 млрд грн. Попереднім прибутковим роком для "Енергоатома" був 2021 рік – тоді компанія заробила 5,9 млрд грн.

На цю інформацію звернув увагу народний депутат Олексій Кучеренко. За його словами,  довгий час керівництво "Енергоатому" з якоюсь маніакальною наполегливістю переконувало суспільство, що компанія не є бенефіціаром підняття ціни на електроенергію для населенню.

"Причому пояснити це з точки зору здорового глузду неможливо — те що гроші від підвищення підуть в "Енергоатом" є очевидним. Нарешті один з керівників компанії заявив про це прямо — саме завдяки цим грошам компанія планує стати нарешті прибутковою", — відзначив нардеп.

При цьому Кучеренко все є не розуміє природу "збитковості" компанії, модель роботи якої є дуже простою:

Вироблення товарної продукції — приблизно 50 млрд кВт*год

Собівартість одиниці — 1.70 грн за кВт*год

Продаж населенню 25 млрд кВт*год за собівартістю.

Продаж на ринку 25 млрд кВт*год за ринковими цінами 3-4 грн за кВт*год.

І це при тому, каже народний обранець, що ще пʼять років тому собівартість була втричі меншою (0.57 грн) і обґрунтування нинішньої ніхто не бачив.

"Ми всі безумовно розуміємо критичну важливість роботи державної енергокомпанії для України, але це абсолютно не означає що очевидний монополіст на ринку електроенергії отримав право безконтрольного ціноутворення в такий скрутний період. Чекаємо на повне обґрунтування фінансово-економічних показників ЕА", — додав нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, скільки електроенергії зараз виробляють українські АЕС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини