Головна Новини Фінанси 2024 МВФ дав прогноз по Україні: коли закінчиться війна
commentss НОВИНИ Всі новини

МВФ дав прогноз по Україні: коли закінчиться війна

МВФ дав прогноз щодо економічної ситуації в Україні у випадку закінчення боїв у кінці 2025 року.

20 жовтня 2024, 16:33
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Міжнародний валютний фонд (МВФ) переглянув свій прогноз щодо закінчення війни в Україні, передбачаючи завершення інтенсивних бойових дій наприкінці 2025 року. Оновлення базового сценарію МВФ було проведено на основі останніх даних про військовий конфлікт і його вплив на українську економіку.

МВФ дав прогноз по Україні: коли закінчиться війна

Фото: Командування Об'єднаних Сил ЗС України

На думку експертів МВФ, війна чинить серйозний тиск на економічні показники України, зокрема на зростання ВВП. За оновленими прогнозами, економічне зростання у 2024 році складе лише 3%, що нижче попередніх оцінок. Хоча на початку року відчуватиметься деяке покращення завдяки відновленню інфраструктури, вже восени темпи зростання можуть зменшитися через дефіцит енергії взимку 2024-2025 років. За оцінками, нестача електроенергії може досягати 3-4 гігаватів, що ускладнить ситуацію в економіці.

МВФ також оновив прогнози щодо інфляції: очікується, що вона складе 9% у 2024 році і знизиться до 7,5% у 2025 році. Такий рівень інфляції пояснюється підвищенням цін на енергоносії та збільшенням витрат на оборону. За прогнозами МВФ дефіцит державного бюджету сягатиме 24,5% у 2024 році і знизиться до 20% у 2025 році.

Міжнародний валютний фонд вважає, що велике значення для підтримки економіки України мають міжнародні донори. Завдяки зовнішній допомозі очікується зростання міжнародних резервів України до 42,6 мільярда доларів у 2024 році та до 44,9 мільярда доларів у 2025 році.

Серед основних ризиків МВФ називає тривалість війни, нестабільність у енергетичному секторі та залежність від міжнародної підтримки. Тривала війна може негативно вплинути на економічне зростання та інфляцію, а також призвести до нових потрясінь, які потребуватимуть економічної адаптації. Крім того, після завершення бойових дій, економіка України відновлюватиметься повільно через втрати інфраструктури та зменшення робочої сили. Однак середньострокові перспективи виглядають оптимістично завдяки програмам реформ та інтеграції в ЄС.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що військовий зробив тривожний прогноз щодо ситуації на полі бою.

Також "Коментарі" писали про прогноз Жданова щодо закінчення війни в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини