Головна Новини Фінанси 2024 Названо держкомпанії, які минулого року стали найбільш збитковими
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо держкомпанії, які минулого року стали найбільш збитковими

За даними фінансової звітності, яку подали близько 800 державних компаній до Держстату, практично 40% із них працюють в збиток, підкреслено у дослідженні Опендатабот. Часто мова йде про компанії-монополісти, які мали б демонструвати прибуток

9 травня 2024, 13:02
Поділіться публікацією:

Як підкреслили в Опендатабот, згідно закону, всі державні компанії повинні подавати звіт про свою фінансову діяльність до Держстату, проте, часто вони ігнорують цю вимогу. Зокрема, фінансову звітність у 2023 році подали лише 789 державних компаній, що становить тільки четверту частину від усіх державних компаній України станом на поточний рік. При цьому в Опендата бот підкреслюють, що насправді, Держстат знав і "гірші часи", коли ще менше компаній подавали звітність. Наприклад, в 2021 році лише 475 компаній виконали вимогу закону та надали звіт про фінансову діяльність у Держстат.

Названо держкомпанії, які минулого року стали найбільш збитковими

Аеропорт "Бориспіль"

При цьому, як підкреслив керівник Опендатабота Олексій Іванкін, насправді у державних підприємств є значні переваги над приватним бізнесом.

"Окрім того, що вони є державною власністю, часто-густо такі компанії також є монополістами. Тобто за умови грамотного управління мають усі можливості бути навіть прибутковішими за приватний бізнес. Проте, як показують дані фінзвітності Держстату, майже половини з ДП навіть у таких умовах є збитковою",
- розповів Іванкін.

Отже, за інформацією Опендатабот, в середньому, 40% від державних підприємств, що подали звіти, є збитковими. Наприклад, торік з 789 компаній — 313 мали збитки (39,7%), у 2022 році з 797 підприємств 389 були збитковими. У 2021 році серед тих, хто подали свою звітність до Держстату, 30,9% показали, що працювали у мінус.

Згідно із даними Опендатабот, лідером із отримання збитків минулого року став аеропорт "Бориспіль" — 1,4 млрд грн. При цьому за темпами зростання збитків першість тримає "Добропіллявугілля-Видобуток" — майже у 12 разів, зі 122 млн грн до майже 1,4 млрд грн за рік.

Втім, як сказано у дослідженні, є і компанії, які навіть у час війни нарощують обороти. Наприклад, відомо, що обіги "Укрспецекспорт" за рік зросли майже на третину, до 32 млрд грн. При цьому "Павлоградський хімічний завод" з початку повномасштабного вторгнення Росії збільшив обіг у 2,6 рази — до 8,2 млрд грн.

Хоча, як відзначають в Опендатабот, лідерами з отримання прибутку є інші компанії. Так, найбільш прибутковим підприємством країни стало "Ліси України", воно отримало дохід у розмірі 2,8 млрд грн. А от найбільше зростання прибутку продемонстрував торговельний порт "Чорноморськ". Як відзначено в дослідженні,  за рік його прибутки зросли у 26 разів і становлять 986 млн гривень.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що ФДМУ звільняє майже пів сотні директорів держпідприємств через кризу менеджменту.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини