Головна Новини Фінанси 2024 НБУ рекомендує мати готівку на випадок тривалої відсутності світла
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ рекомендує мати готівку на випадок тривалої відсутності світла

Нацбанк радить українцям мати певний запас готівки, позаяк тривалі відключення електроенергії ускладнюють роботу терміналів

18 липня 2024, 12:07
Поділіться публікацією:

Національний банк України рекомендує українським громадянам в умовах тривалих відключень електроенергії мати запас готівки на декілька днів.

НБУ рекомендує мати готівку на випадок тривалої відсутності світла

НБУ рекомендує мати готівку при відсутності світла. Фото з відкритих джерел

Як повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на лист НБУ, у такому разі, навіть коли в окремих торговельних точках не працюватиме платіжний термінал, громадяни все одно зможуть розрахуватися за покупку чи послугу.

Водночас, відзначили у Нацбанку, у разі наявності світла та зв'язку, краще віддавати перевагу безготівковим розрахункам, як більш безпечним в умовах воєнного стану.

При цьому у Нацбанку відзначили, що невелике збільшення готівки в обігу не має негативного впливу на економіку та не є свідченням негативної тенденції, а навпаки може свідчити про сезонне пожвавлення економічної активності.  

У НБУ також повідомили, що станом на середину липня сума коштів на рахунках фізичних осіб у гривні зросла на 6% порівняно з початком 2024 року, тобто про відтоки коштів з рахунків громадян не йдеться.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що, згідно з повідомленням Національного банку України, у готівковому обігу станом на 1 липня 2024 року перебувало 800,9 млрд грн, що на 36,5 млрд грн або на 4,8 % більше, ніж на початку року. Станом на 1 січня цього року у готівковому обігу перебувало 764,4 млрд грн. У НБУ зазначили, що темпи зростання готівки в обігу пов’язані із сезонними факторами, що може свідчити про сезонне пожвавлення економічної активності громадян, та перебоями з енергоживленням, які спричинені атаками Росії на енергетичну інфраструктуру України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини