Головна Новини Фінанси 2024 НБУ вперше назвав причини високого попиту на валюту та зростання курсу долара
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ вперше назвав причини високого попиту на валюту та зростання курсу долара

У червні чистий продаж іноземної валюти склав 3,0 млрд доларів

5 липня 2024, 09:45 comments2615
Поділіться публікацією:

Ситуація на валютному ринку у червні залишалася контрольованою. В умовах дотримання НБУ принципів керованої гнучкості обмінний курс гривні рухався під впливом ринкових факторів як у бік ослаблення, так і зміцнення, девальвувавши в середньому за місяць. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

НБУ вперше назвав причини високого попиту на валюту та зростання курсу долара

Курс валют. Фото: із відкритих джерел

Різниця між готівковим та офіційним курсами знаходилася у прийнятних межах і не перевищувала 1,3%, зазначили в НБУ.

За інформацією Нацбанку, основними чинниками посилення попиту на іноземну валюту в цей період були: збереження високої інтенсивності видатків бюджету, активізація закупівель пального компаніями ПЕК перед потенційним підвищенням акцизного податку та імпорт електроенергії через втрату низки генеруючих потужностей,

здійснення бізнесом операцій, дозволених у рамках травневої лібералізації.

"З огляду на збереження структурного дефіциту іноземної валюти інтервенції НБУ і надалі залишаються основним балансуючим механізмом на валютному ринку — у червні чистий продаж іноземної валюти склав 3,0 млрд доларів", — йдеться в огляді.

У цьому ж огляді НБУ зазначив, що підприємства в Україні зазнають нестачі робочої сили, яка чинить тиск на зарплати у приватному секторі у бік збільшення.

"Разом із підвищенням соціальних виплат та низькою інфляцією це сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення", — йдеться в огляді.

За розрахунками НБУ, у червні середня зарплата в резюме зросла до 20,5 тисячі гривень, у вакансіях — до 19,5 тисячі гривень.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з початком літа гривня продовжила відносне просідання щодо долара. На що чекати з липня? Які чинники вплинуть на зміцнення чи ослаблення нацвалюти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини