Головна Новини Фінанси 2024 НБУ заборонив банкам та магазинам приймати пошкоджені певним чином банкноти
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ заборонив банкам та магазинам приймати пошкоджені певним чином банкноти

Нацбанк заборонив банкам, магазинам та юридичним особам приймати деякі купюри, які були певним чином пошкоджені

4 червня 2024, 17:40
Поділіться публікацією:

Українські банки, магазини та інші юридичні особи більше не мають права приймати деякі банкноти гривні, зокрема, таке рішення було ухвалене Національним банком у зв’язку зі змінами в правилах приймання та обробки банкнот.

НБУ заборонив банкам та магазинам приймати пошкоджені певним чином банкноти

Пошкоджені купюри

У роз'ясненні НБУ вказано, що тепер приймати не будуть купюри, які були пошкоджені водою, вогнем, хімікатами або рідинами, площа яких під час приймання та оброблення може стати меншою за 55% від початкової.

Окрім того, більше не приймуть купюри, якщо пошкодження банкнот призвело до їх спікання або склеювання, при цьому власнику не рекомендується самостійно порушувати цілісність цієї готівки.

Також не прийматимуть купюри, забруднені радіоактивними та хімічними речовинами, токсичними органічними субстанціями, що негативно впливають на здоров'я людини.

У територіальних підрозділів Нацбанку здійснюють обмін справжніх купюр тільки за наявності документа про проведення дезактивації або/та дезінфекції банкнот, наданого особою або установою, яка виконує функції щодо їх проведення згідно до українського законодавства.

При цьому підкреслюється, що юридичні та фізичні особи для обміну вказаних банкнот зобов'язані звертатися безпосередньо до відповідних територіальних підрозділів НБУ.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розказував, що курс долара перетнув психологічну позначку 40 грн, поставивши кілька історичних рекордів. МВФ шокував прогнозом, що до 2027 року він перевищить 50 грн. При цьому в Верховній Раді порадили не панікувати. Там заявили, що все йде за планом і відбувається плавна девальвація.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини