Головна Новини Фінанси 2024 Що буде з курсом гривні у вересні: найімовірніші сценарії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з курсом гривні у вересні: найімовірніші сценарії

Запасу резервів НБУ цілком достатньо для підтримки стабільності на валютному ринку

31 серпня 2024, 16:10 comments2606
Поділіться публікацією:

Українці входять восени з певними побоюваннями не лише від ситуації на фронті, а й від того, що буде з економікою, зокрема, з курсом гривні. Чи варто чекати на зміни на валютному ринку? Чи продовжуватиме долар зростати щодо гривні у вересні, як це було протягом літа? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що буде з курсом гривні у вересні: найімовірніші сценарії

Курс валют. Фото: із відкритих джерел

НБУ визначатиме, який курс вигідніший

Економічний експерт Данило Монін вважає, що курс повністю підвладний Національному банку. У той же час, швидше за все, інфляція зросте до 7% річних вже за підсумками серпня, і це стимулюватиме Національний банк стримувати курс гривні.

"Ну, а оскільки у другій половині року очікується майже вдвічі більше західної допомоги, ніж у першому півріччі і платіжний баланс буде позитивним у другій половині року, то можна очікувати, що НБУ триматиме курс у діапазоні 41-42 грн до кінця року. Іншим сценарієм може бути продовження девальвації, щоб через курс вирішувати питання про нестачу фінансування. І тоді курс до кінця року може вийти до позначки 44–45 грн за долар. Але поки що я більше ставлю на перший сценарій", – зазначив експерт.

На курс вирішальний вплив матиме динаміка надходження міжнародної допомоги

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран так прокоментував ситуацію:

"На перше серпня 2024 року міжнародні резерви НБУ складали більше 37 млрд доларів, а чисті ЗВР 23,3 млрд доларів. Цього запасу резервів цілком достатньо для підтримки стабільності на валютному ринку, навіть за несприятливих умов для українського експорту".

Експерт наголошує, що НБУ має всі можливості підтримувати стабільність на валютному ринку.

"Очевидно, що НБУ підтримуватиме гривню на валютному ринку. Якщо ні, то керівництво регулятора нестиме відповідальність за свої дії. Якщо дивитися далі листопад-грудень, то на курс вирішальний вплив матиме динаміка надходження міжнародної допомоги та схильність наших міжнародних партнерів до виконання своїх же обіцянок. Поки що вони нас стратегічно не підводили", – прокоментував Віталій Шапран.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Раді зареєстрували оновлений текст законопроекту про підвищення податків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини