Головна Новини Фінанси 2024 Стало відомо, скільки Україна має часу, щоб запобігти дефолту
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки Україна має часу, щоб запобігти дефолту

Україна має місяць, щоб вирішити питання з кредиторами та запобігти дефолту

1 липня 2024, 13:24
Поділіться публікацією:

За інформацією The Economist, Україна має місяць, щоб уникнути дефолту. Міжнародний валютний фонд наполягає на домовленостях про списання боргу, але угода виглядає малоймовірною за час, який залишився. Якщо Україна оголосить дефолт, то це буде свідчити про недовіру приватних інвесторів до зобов’язань Заходу, що в довгостроковій перспективі може стати катастрофічним для відновлення країни.

Стало відомо, скільки Україна має часу, щоб запобігти дефолту

Дефолт

Як відзначило видання, термін боргових канікул за єврооблігаціями України завершується в серпні. Власники цих облігацій вимагають виплат, і у випадку відсутності нової угоди це може призвести до дефолту.

Кредитори застерігають Україну від ризику значних збитків через можливі труднощі із залученням фінансових інвесторів у майбутньому. Видання зазначає, що Україна потребує фіскального простору, а співвідношення її боргу до ВВП до кінця року досягне 94%. Це високий показник для країни з нестабільною фінансовою історією.

Союзники надають допомогу у вигляді зброї, техніки та цільових коштів, але не готівки. Лише 8 мільярдів доларів з останнього пакету допомоги США буде спрямовано безпосередньо уряду України у вигляді кредиту, що становить трохи більше чверті річних витрат України на соціальну допомогу. ЄС планує надати близько 38 мільярдів доларів на три роки.

Україна прагне отримати 12 мільярдів доларів у період з 2024 по 2027 рік, але наразі у країни немає вільних коштів для покриття цієї суми у разі відсутності допомоги. За оцінками МВФ, запропонована Україною радикальна реструктуризація дозволить лише зводити кінці з кінцями, тоді як власники облігацій сумніваються у точності аналізу Фонду, вважаючи його застарілим.

The Economist зазначає, що у разі відсутності угоди Україна має два варіанти: продовжити мораторій на обслуговування боргу, як це було зроблено з офіційними кредиторами, які відмовилися від платежів до 2027 року, або оголосити дефолт. У будь-якому разі українські платежі не будуть відновлені.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна опинилася на межі дефолту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини