Головна Новини Фінанси 2024 Голову НБУ попросили дати прогноз курсу гривні на 2025 рік: що той відповів
commentss НОВИНИ Всі новини

Голову НБУ попросили дати прогноз курсу гривні на 2025 рік: що той відповів

Андрій Пишний наголосив, саме НБУ визначає курс. Ні наші міжнародні партнери, ні уряд, а саме Нацбанк

сьогодні, 15:03
Поділіться публікацією:

Валютний ринок України поступово повертатиметься до нормальних умов функціонування. У той же час Національний банк не відходитиме від правила. Тому не дасть прогноз щодо курсу гривні. Як передає портал "Коментарі", таку заяву під час заходу "Діалоги з NV про майбутнє. Бізнес та війна" на платформі Youtube зробив голова НБУ Андрій Пишний.

Голову НБУ попросили дати прогноз курсу гривні на 2025 рік: що той відповів

Курс валют. Фото: із відкритих джерел

Говорячи про курсові очікування на 2025 рік, курс у бюджеті та вимоги МВФ Андрій Пишний заявив, що він свідомо не припускатиме навіть, яким буде курс гривні у 2025 році.

"НБУ протягом цієї війни декларує дуже чітку тезу: ми забезпечуватимемо стійкість валютного ринку, ми повертатимемо функціонування валютного ринку, – те, до чого ми звикли і що робить нас сильнішими, – ринкові відносини, нормальність, те, що існувало до війни . Незважаючи на шоки війни, ми працюємо над цим", — зазначив голова НБУ.

Він нагадав, що вже виповнилося рівно рік, як НБУ відмовився від фіксації курсу та перейшов у режим "курсової гнучкості".

"3 жовтня 2023 року НБУ відмовився від одного з найбільш жорстких антикризових заходів фіксації курсу і повернувся в режим керованої гнучкості. Це була частина стратегії, яка була ухвалена в червні 2023 року і є частиною наших домовленостей з МВФ, це Стратегія валютної лібералізації", – сказав Пишний.

Зазначимо, водночас виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін в ексклюзивному інтерв'ю нашому порту висловив думку, що є сенс орієнтуватися на контрольні цифри держбюджету, є сенс орієнтуватися на бюджетну декларацію та прогноз на майбутній рік.

"На сьогоднішній момент все досить чітко збігається. Тобто, іншими словами, поки що з того, що ми можемо бачити, тенденції до кінця цього року — плюс-мінус курс 42 грн за долар. Середньорічний курс на майбутній рік — 45 грн за долар Це означає, що починаємо 42, а закінчуємо 47,5", — прокоментував експерт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини