Головна Новини Фінанси 2024 Інакше НБУ вчинити не міг: Пишний вперше назвав справжні причини обвалу гривні
commentss НОВИНИ Всі новини

Інакше НБУ вчинити не міг: Пишний вперше назвав справжні причини обвалу гривні

Андрій Пишний наголосив, що в контексті привабливості гривні завданням НБУ насамперед є захист гривневих заощаджень населення від інфляції

сьогодні, 09:52
Поділіться публікацією:

Національний банк України трохи більше ніж рік тому відмовився від фіксованого офіційного курсу гривні до долара. У результаті після того, як національну валюту відпустили фактично у "вільне плавання", долар подорожчав щодо гривні майже на 13%. Як передає портал "Коментарі", голова НБУ Андрій Пишний у Facebook пояснив, чому так сталося.

Інакше НБУ вчинити не міг: Пишний вперше назвав справжні причини обвалу гривні

Курс валют. Фото: із відкритих джерел

Глава НБУ визнав, що далеко не всі українці з розумінням віднесуться до такого стрімкого зростання долара. Адже за підсумками року керованої гнучкості люди в першу чергу враховуватимуть показник девальвації офіційного курсу. А офіційний курс гривні до долара послабшав майже на 13%.

За словами Пишного, це сталося на тлі поєднання екзогенних факторів (триваліша та інтенсивніша війна, руйнація енергетики, чутки про "дефолт"), пом'якшення монетарної політики та валютних обмежень Нацбанком, що було критично важливо для бізнесу та стимулювання економічної активності.

Водночас, зазначив Андрій Пишний, така динаміка курсу, по-перше, дозволила утримати інфляцію протягом цього року близько до мети НБУ (5%), а її прискорення у серпні було очікуване та зумовлене факторами на стороні пропозиції продовольчих товарів. По-друге – не підвела подальшого покращення інфляційних очікувань. По-третє, сприяла покращенню стану зовнішньої торгівлі: дефіцит торгівлі за вісім місяців 2024 року знизився до 22,2 млрд доларів порівняно з 24,5 млрд доларів минулого року. По-четверте, таке ослаблення гривні не спричинило привабливості активів у національній валюті.

Читайте також на порталі "Коментарі" — валютний ринок України поступово повертатиметься до нормальних умов функціонування. У той же час Національний банк не відходитиме від правила. Тому не дасть прогноз щодо курсу гривні. Як передає портал "Коментарі", таку заяву під час заходу "Діалоги з NV про майбутнє. Бізнес та війна" на платформі Youtube зробив голова НБУ Андрій Пишний.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини