Головна Новини Фінанси 2024 Заміна копійок на шаги: як зміняться монети
commentss НОВИНИ Всі новини

Заміна копійок на шаги: як зміняться монети

У монет буде така ж маса, колір та інші характеристики

6 вересня 2024, 15:37
Поділіться публікацією:

Нові українські монети шаги, які замінять копійки, матимуть таку саму масу та колір. Дизайн може трохи змінитись. Як повідомляє портал "Коментарі", про це в інтерв'ю виданню The Page розповів директор департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода.

Заміна копійок на шаги: як зміняться монети

Копійки. Фото: із відкритих джерел

НБУ планує зберегти ті ж самі заготівлі для виготовлення монет. У них буде така ж маса, колір та інші характеристики.

За його словами, відповідно і карбоване обладнання не потрібно буде змінювати і навіть суттєво переналаштовувати.

"Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо у дизайні монети відбудуться певні зміни, як мінімум напис "копійка" зміниться на "шаг" – це зроблять штатні фахівці Банкнотно-монетного двору НБУ", – повідомив Прохода.

Директор департаменту НБУ розповів, що реалізація ініціативи не вимагатиме жодних додаткових видатків з державного бюджету України або з боку НБУ. Щороку на заміну зношених зіпсованих грошей планується виготовлення нових.

"Ось і на 2025 рік заплановано карбування 20 млн монет. Зараз номіналом 50 копійок. Питання лише в тому, чи карбувати в 2025 році знову радянські "копійки" чи українські "шаги". Але, якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це може бути вже 50 шагів", – додав він.

За його словами, собівартість виготовлення монет залишається без змін. Не буде й додаткових витрат на виведення з обігу копійок. Тому що, у разі прийняття потрібних законодавчих змін, монети під назвою "копійка" не вилучатимуться з обігу. Монети "шаг" та "копійка" використовуватимуться одночасно.

"Громадянам не потрібно буде спеціально збирати, здавати, обмінювати одні на інші. Відповідно не виникатиме витрат, пов'язаних із миттєвим вилученням та утилізацією монет номіналом 50 копійок та виготовленням розмінних монет номіналом 50 шагів на їх заміну", — розповів Прохода.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Національний банк України оголосив, що для відновлення історичної справедливості та сприяння дерусифікації пропонує змінити назви розмінних монет із "копійки" на "шаг".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини